Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Film Zvok svobode: pohvale razgaljenju trgovine z otroki, politični cilji producenta

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 09. 2023 / 15:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2023 / 11:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Film Zvok svobode: pohvale razgaljenju trgovine z otroki, politični cilji producenta
Producent filma Zvok svobode Eduardo Verástegui si poleg filmskih prizadeva tudi za politične cilje: v začetku septembra se je registriral kot neodvisni kandidat za predsednika Mehike na volitvah leta 2024. FOTO: FB/Eduardo Verastegui

Film Zvok svobode: pohvale razgaljenju trgovine z otroki, politični cilji producenta

Film »Zvok svobode«, ki razkriva tragično usodo otrok, vpletenih v trgovino z ljudmi, je od začetka tega meseca na ogled tudi v slovenskih kinematografih.

Film je posnet po resničnih dogodkih: prikazuje neverjetno življenjsko zgodbo ameriškega vladnega agenta Tima Ballarda, ki je pustil službo, da bi potoval po svetu in reševal otroke iz suženjstva. V vlogo Ballarda se je odlično vživel ameriški igralec Jim Caviezel, ki ga najbolje poznamo kot »Jezusa« v filmu režiserja Mela Gibsona »Kristusov pasijon« iz leta 2004. Caviezel je v cerkvenih krogih dobro poznan, saj kot dejaven katoličan pogosto javno govori o svoji veri.

Film Eduarda Verásteguija, ki je nastal v produkciji filmskega studia Angel Studios in je bil financiran s pomočjo množičnega financiranja, velja za nepričakovano uspešnico v ameriških kinematografih in je od svetovne premiere v začetku letošnjega julija zaslužil že prek 190 milijonov ameriških dolarjev, poroča avstrijski Kathpress.

Nekateri ljudje neradi govorijo o tragiki trgovine z otroki, ker to ogroža njihove finance.

Po premieri je film v svetu sprožil številne odzive. Med drugim ga je pohvalno ocenil škof kolumbijske škofije El Espinal Miguel Fernando Gonzalez Marino, ki se je iskreno zahvalil producentom filma, rekoč, kako je po veliki zaslugi »pogumnih« filmskih ustvarjalcev naposled »razkrita mednarodna večmilijonska trgovina z otroki«, čeprav še vedno prihaja do številnih poskusov, da bi film prav iz teh razlogov diskreditirali. Producenti pa so z jasnim prepričanjem vere »izustili glasen krik, da Božji otroci niso naprodaj«, je pojasnil škof.

V zapisu, objavljenem na spletni strani škofije, je škof González poudaril, kako je trgovina z mladoletnimi osebami v Kolumbiji zelo razširjena. Dejstvo, da je imel film, posnet v tej južnoameriški državi, velike težave, preden je sploh prišel v kinematografe, je posledica dejstva, da »nekateri ljudje neradi govorijo o tragiki trgovine z otroki, ker to ogroža njihove finance«. Zato se zatekajo k omalovaževanju filma ali pa producente označujejo za fanatike.

Tim Ballard in Eduardo Verastegui v pogovoru o filmu. FOTO: FB/Tim Ballard

Producent Verástegui kandidat za predsednika Mehike

Producent filma Zvok svobode Eduardo Verástegui, sicer mehiški igralec in ustanovitelj gibanja Viva México, pa si poleg filmskih prizadeva tudi za politične cilje: v začetku septembra se je registriral kot neodvisni kandidat za predsednika Mehike na volitvah leta 2024.

V skladu z volilnimi predpisi mora Verástegui po tem, ko je Nacionalnemu volilnemu inštitutu izrazil namero, da bo kandidiral za predsednika, v največ 120 dneh zbrati zadostno število podpisov, ki ustreza enemu odstotku seznama registriranih volivcev v državi, razdeljenih na najmanj 17 zveznih držav, »z enakim odstotkom v vsaki od njih«: to pomeni okoli en milijon podpisov.

Ne smemo dovoliti, da bi z nami manipulirali.

Kot so poročali mehiški mediji, se je Verástegui odločil za kandidaturo, ker sta po njegovih navedbah kandidata Claudia Sheinbaum iz stranke MORENA predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradorja in Xóchitl Gálvez iz opozicijske koalicije Frente Amplio por México »povsem enaka« in da je v državi potrebna sprememba.

»To je povsem očitno. Imamo dva kandidata, ki sta popolnoma enaka: drugače se oblačita, morda se drugače prehranjujeta, morda sta različnih starosti, vendar sta enaka. Ali je to opozicija? Ne smemo dovoliti, da bi z nami manipulirali,« je izjavil Verástegui.

Eduardo Verástegui vabi Mehičane, naj podprejo njegovo kandidaturo za predsednika. FOTO: FB/Eduardo Verastagui

»Borim se za življenje … Borim se za svobodo …«

Na družbenem omrežju X (nekdanjem Twitterju) je zapisal: »To je dejstvo. Zdaj je čas. Po obdobju razločevanja sem sprejel najpomembnejšo odločitev v svojem življenju: pravkar sem pri Nacionalnem volilnem inštitutu vložil namero, da bom kandidiral kot neodvisni kandidat za predsednika Mehiške republike na volitvah 2. junija 2024 … Borim se za življenje. Borim se za svobodo. Čas je, da z oblasti odstranimo iste stare ljudi. Naša država potrebuje nov način vodenja politike, da bi izkoreninila korupcijo in nekaznovanost. Še vedno je čas, da rešimo Mehiko! Za našo Mehiko se potrudimo z vsem, kar imamo!« V zadnjih mesecih je Verástegui prek svojega gibanja Viva México na svoji uradni spletni strani spodbujal Mehičane, naj se pridružijo njegovim prizadevanjem.

Verjamem, da ima [Verástegui] podporo ne nekaj sto ali tisoč, temveč nekaj milijonov Mehičanov, ki se zavzemajo za življenje, družino in temeljne svoboščine.

Juan Carlos Leal, politik, ki se zavzema za življenje in družino, nekdanji predstavnik zvezne države Nuevo León, je nad Verásteguijevo kandidaturo navdušen: »Zelo smo zadovoljni in se veselimo Eduardove odločitve, da se bo tokrat potegoval za predsedniški položaj. Verjamem, da ima podporo ne nekaj sto ali tisoč, temveč nekaj milijonov Mehičanov, ki se zavzemajo za življenje, družino in temeljne svoboščine,« je Leal izjavil za tamkajšnje katoliške medije.

Po Lealovih besedah je Verástegui z vložitvijo kandidature postal »resnična možnost« za konservativno politično krilo. Leal je izrazil upanje, »da bo šlo vse po sreči in da nam bo uspelo zbrati milijon podpisov. V Nuevo Leónu lahko računa na našo podporo in pomoč pri zbiranju teh podpisov«.

Nalaganje
Nazaj na vrh