Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filmski dogodek leta

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 01. 08. 2023 / 11:25
Oznake: Film, Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2023 / 12:19
Filmski dogodek leta
Avtorica kolumne je Lucija Čakš. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Filmski dogodek leta

Na isti dan so v kinih po svetu premierno predvajali dva težko pričakovana filma, oba z visokim proračunom in zvenečimi imeni tako v igralski zasedbi kot na režijskem stolčku: Barbie Grete Gerwig in Oppenheimer Christopherja Nolana. Dogodek so poimenovali Barbenheimer, saj so si mnogi ljubitelji kina isti dan ogledali kar oba filma. V medijih so dogodek okronali za filmski vrhunec leta.

Produkcijskim hišam je bilo predvsem všeč, da sta končno dva izvirna filma v kino privabila nekoliko več gledalcem, kar sicer zadnja leta uspeva le nadaljevanjem že znanih in dokazano finančno uspešnih franšiz, lani recimo Avatar, Top Gun in Jurski svet, letos pa Spiderman, Varuhi galaksije ter Hitri in drzni.

Po svoje je razveseljivo, da sta zvezdi kino dvoran filma, posneta po izvirnih scenarijih, ne pa nekih predelav ali nadaljevanj ... Vendar se sprašujem, ali je to res največ, kar nam filmska industrija lahko ponudi? Zgodbo o najslavnejši igrači, prepolno politične propagande, in biografijo slavnega znanstvenika, v kateri se skoraj pretirano osredotočajo na dejstvo, da je bil ženskar.

Zdi se mi namreč, da bi mediji kot kino dogodek tega poletja morali omenjati film, ki podira rekorde, ima več ogledov, kot so mu napovedovali, predvsem pa odpira izredno pomembno, a spregledano temo trgovine z ljudmi. Vendar nič ne kaže, da ga bomo v slovenskih kinematogra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh