Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filozofi se pogosto sramujejo svojih sanj

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 07. 02. 2024 / 20:06
Čas branja: 16 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2024 / 22:00
Filozofi se pogosto sramujejo svojih sanj
Jean Greisch, častni doktor Univerze v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal

Filozofi se pogosto sramujejo svojih sanj

Dr. Jean Greisch, ki velja za enega osrednjih predstavnikov hermenevtične filozofije, je bil rojen v Luksemburgu leta 1942. Po duhovniškem posvečenju leta 1969 je nadaljeval študij na Katoliškem inštitutu v Parizu, na katerem je preživel večino svoje akademske poti kot predavatelj metafizike in ontologije. Postal je tudi dekan Filozofske fakultete in vodja doktorske šole. Po upokojitvi so ga imenovali za nosilca katedre Romana Guardinija za filozofijo religije in katoliški svetovni nazor na Humboldtovi univerzi v Berlinu, kot gostujoči profesor pa je predaval na mnogih univerzah po svetu.

28. novembra je Univerza v Ljubljani dr. Jeanu Greischu podelila naziv častnega doktorja. Gre za prvi primer, da je bil častni doktorat podeljen na predlog Teološke fakultete po njeni ponovni vključitvi v ljubljansko Univerzo leta 1992. Greisch je povezan s Slovenijo že iz študentskih let, ko je bil njegov sošolec danes upokojeni nadškof msgr. dr. Anton Stres. Bil je tudi mentor doktorskih disertacij dveh profesorjev Teološke fakultete, prof. dr. Edvarda Kovača in prof. dr. Roberta Petkovška. S Teološko fakulteto v Ljubljani Greisch redno sodeluje tudi z objavami v Bogoslovnem vestniku.

S Slovenijo ste povezani že od študentskih let, rodovitno sodelujete tudi s Teološko fakulteto v Ljubljani. Kako se počutite pri nas?

Na žalost sem šele drugič tu. Prvič sem prišel na konferenco v Celju, to sta bila dva nepozabna tedna, ko me je Robert Petkovšek vodil po vsej državi. Zdaj sem prišel le za tri dni, a je dovolj, da sem izkusil kakovost slovenskega gostolj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh