Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Finska in Švedska uradno zaprosili za vstop v Nato

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 18. 05. 2022 / 09:00
Oznake: Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Finska in Švedska uradno zaprosili za vstop v Nato
Trenutno je v Natu 30 članic. FOTO: Twitter

Finska in Švedska uradno zaprosili za vstop v Nato

Finska in Švedska sta danes v Bruslju uradno vložili prošnji za vstop v Nato. Veleposlanika obeh držav sta prošnji predala generalnemu sekretarju zavezništva Jensu Stoltenbergu.

Obe doslej nevtralni državi sta se za vstop v Nato odločili spričo ruske invazije na Ukrajino.

"To je zgodovinski trenutek za našo varnost," je ob predaji prošenj dejal Stoltenberg ter izrazil upanje, da bo postopek sprejetja obeh držav hitro zaključen.

Vseh 30 članic mora pridružitev potrditi

Vsako prošnjo za članstvo v Natu morajo namreč soglasno odobriti vse države članice Nata, ki jih je trenutno 30. Stoltenbergu za zdaj nasprotovanje izraža Turčija, ki je kritična do domnevnih povezav obeh držav z v Turčiji prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) in kurdsko milico YPG v Siriji. 

Avstrija še vedno ostaja nevtralna

Švedska in Finska s to prošnjo prekinjata svojo tradicijo nevtralne vojaške drže, ki pa jo medtem še vedno zagovarja naša sosednja država Avstrija.

»Avstrija zaenkrat gotovo ne bo spremenila svoje politike nevtralnosti. Tega od njih ni pričakovati, saj bi to temeljito zamajalo njihovo politiko Avstrijske državne pogodbe in se dotaknilo tudi vprašanja avstrijske državnosti, o čemer Avstrija ne želi razpravljati,« je predčasno za naš medij povedal Boštjan Udovič.



Nalaganje
Nazaj na vrh