Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fotoutrinki mladih Slovencev iz Rostocka

Objava: 30. 12. 2022 / 09:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2022 / 15:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fotoutrinki mladih Slovencev iz Rostocka
Pišejo vesele spomine. FOTO: Marija Poklukar

Fotoutrinki mladih Slovencev iz Rostocka

Mladi slovenski katoličani so se s štirimi avtobusi odpravili na sever Evrope, v nemško mesto Rostock, kjer letos poteka evropsko srečanje mladih. Evropsko srečanje za novo leto bratje iz Taizéja vsako leto priredijo v drugem evropskem mestu.

Program srečanja, ki se ga vsako leto udeležujejo tudi mladi iz Slovenije, je vsakič podoben. Dopoldne se mladi zberejo v župniji, kjer so nastanjeni, kjer običajno potekajo molitve in pogovori v majhnih skupinah ob vprašanjih, ki jih pripravijo bratje iz Taizéja. Ti pogovori so priložnost za pogovor med mladimi iz različnih dežel. 

Pogovori v župnijah. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Po župnijah se srečujejo mladi ob dopoldnevih. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

FOTO: Marija Poklukar

Delavnice po vsem mestu

Po kosilu, ki je mladim na voljo v velikih halah in ga mladi pojejo kar na tleh, sledijo delavnice v različnih prostorih po mestu. V petek, 30. decembra, so mladim na voljo na primer: pogovor s profesorico s teološke fakultete v Rostocku o tem, kako se s pomočjo psalmov soočati s stiskami v življenju; kako lahko naše življenje odseva Jezusa; ustvarjalne in glasbene delavnice; obisk judovske skupnosti v Rostocku; srečanje z mladimi iz Ukrajine; na voljo so jim tudi vodeni ogledi mesta. 

Rostock. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Preprosto, a veselo

Obroki na taizéjskih srečanjih so res nekaj posebnega. Hrana je pripravljena v pločevinkah, čaj se pije iz s sabo prinešenih lončkov. Med obrokom mladi posedejo kar po tleh, za odpadke pa poskrbijo prostovoljci. Kljub temu, da je hrana skromna, se mladi ne pritožujejo, saj je je dovolj. Poleg tega veselo vzdušje in pisana množica poskrbijo za popestritev preprostih obrokov. 

Prostovoljci delijo obroke kot po tekočem traku. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Med obrokom kar na tleh. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Za smeti poskrbijo prostovoljci. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Večerne molitve - tudi prek spleta

Taizéjski bratje molijo skupaj z mladimi. FOTO: Marija Poklukar/Katoliška mladina

Pri večernih molitvah s tipičnimi taizéjskimi pesmimi sodelujejo mladi glasbeniki, bratje iz Taizéja pa vodijo molitev. Značilnost teh molitev je preprosta meditacija ob pesmih in svetlobi sveč. Voditelj taizéjske skupnosti brat Alois, naslednik ustanovitelja brata Rogerja, pa vsak večer prebere razmišljanje. Večernim molitvam se lahko pridružite tudi prek spleta. 


Sledi povratek v prenočišče, kjer mlade pričakajo domači gostitelji. 


Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh