Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek: Bog vsem plača z istim »kovancem« [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 09. 2023 / 19:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2023 / 19:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek: Bog vsem plača z istim »kovancem« [VIDEO]
Papež se je v senatu poklonil pokojnemu italijanskemu predsedniku Giorgiu Naplitanu. FOTO: Vatican Media/Ansa

Frančišek: Bog vsem plača z istim »kovancem« [VIDEO]

Papež Frančišek se je po vrnitvi iz Marseilla v opoldanskem nagovoru z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra naslonil na evangeljski odlomek 25. nedelje med letom in izpostavil dvoje: Bog gre ven ob vseh urah, da bi nas poklical, in vsem plača z istim »kovancem«.

Po besedah svetega očeta Bog ne čaka na naša prizadevanja, da bi mu prišli naproti, temveč je sam prevzel pobudo in v Jezusu »šel ven« proti nam, da bi nam pokazal svojo ljubezen. On nas vedno išče in čaka. In ravno zaradi širokega srca Bog tudi plača vsem z istim »kovancem«, ki je njegova ljubezen.

Pravičnost Boga je nekaj višjega

»Delavci zadnje ure so bili plačani enako kot prvi, saj je pravičnost Boga nekaj višjega in gre preko. Po človeški pravičnosti naj se da vsakomur njegovo, glede na to, koliko zasluži; Božja pravičnost pa ne meri svoje ljubezni na tehtnici naših dosežkov ali polomov. Bog nas ljubi, ker smo otroci, in to počne z zastonjsko in brezpogojno ljubeznijo,« je poudaril Frančišek.


Tudi kot Cerkev se včasih čutimo prve v razredu

In dodal, da včasih tvegamo »trgovski odnos« z Bogom – z večjim poudarkom na naši odličnosti kot na velikodušnosti njegove milosti. Tudi kot Cerkev se včasih, namesto da bi šla ven ob vsaki uri in odprla roke vsem, čutimo prve v razredu in sodimo oddaljene, ne da bi pomislili, da jih Bog ljudi z enako ljubeznijo kot nas.

Znam iti ven proti drugim?

»Vprašajmo se: ali jaz, kristjanka ali kristjan, znam iti ven proti drugim? Sem mar velikodušen do vseh, znam dati 'več' razumevanja in odpuščanja, kot je storil Jezus do mene in počne vsak dan,« je še opomnil papež Frančišek, ki je danes tudi nenapovedano obiskal italijanski senat, kamor so prepeljali krsto nekdanjega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana.

Izraz naklonjenosti pokojnemu predsedniku

Po izjavi tiskovnega urada Svetega sedeža je papežev obisk izraz njegove osebne naklonjenosti pokojnemu predsedniku – ki ga je označil za »predanega služabnika domovine« – in njegovi družini, z njim pa je Frančišek počastil Napolitanovo »izjemno služenje« Italiji. Dan žalovanja in državniški pogreb pokojnika bo v torek.

Nalaganje
Nazaj na vrh