Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gasilci s protestom zahtevajo pošteno vrednotenje dela in odpravo plačnih nesorazmerij

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 02. 2023 / 06:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2023 / 06:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gasilci s protestom zahtevajo pošteno vrednotenje dela in odpravo plačnih nesorazmerij
Gasilsko delo ni pošteno ovrednoteno, so prepričani v sindikatu. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida (fotografija je ilustrativna)

Gasilci s protestom zahtevajo pošteno vrednotenje dela in odpravo plačnih nesorazmerij

Poklicnim gasilcem je prekipelo in bodo na današnjem dopoldanskem protestnem shodu na ljubljanskem Trgu republike in na Gregorčičevi ulici zahtevali pošteno vrednotenje svojega dela in odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij.

Shod bodo po napovedih sindikata začeli ob 10. uri z zborom nasproti parlamenta, ob 11. uri pa bo protest z nagovori pred vladno palačo. V sindikatu poklicnega gasilstva pričakujejo uvrstitev gasilcev v ustrezne plačne razrede, odpravo plačnih nesorazmerij in enako obravnavo kot nekatere druge skupine.

Brez posluha na vladni strani

Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so na vlado naslovili zahtevo za dvig plač poklicnim gasilcem za 8 plačnih razredov, a za to na vladni strani doslej ni bilo posluha, še dodatno so njihovo zadovoljstvo okrepila vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju, je poročala STA.

61 plačnih razredov nižje od najvišjega

Po predlogu prenove plačnega sistema v javnem sektorju, ki ga je prejšnji teden predstavilo ministrstvo za javno upravo, bi na novi plačni lestvici gasilec, ki je trenutno v 24. plačnem razredu, pristal v 6. plačnem razredu novega plačnega sistema oziroma 61 plačnih razredov niže od najvišjega.

Zamrznitev napredovanj

»Nad tem nismo navdušeni, že preprost pogled na lestvico pove, da je gasilec v prvi spodnji desetini vrednotenja delovnih mest, doslej pa je bil v prvi tretjini,« je opozoril generalni sekretar sindikata David Švarc. Prenovljen plačni sistem obenem predvideva tudi zamrznitev napredovanj in dodatkov iz naslova delovne uspešnosti do leta 2026.

Enakopravna obravnava

»Vladi smo dali jasne zahteve. Pričakujemo, da nas bo obravnavala enakopravno, kot je nam primerljiva delovna mesta, ki so že bila uvrščena v višje razrede. Mi pa zaostajamo za 4 do 6 plačnih razredov, upoštevaje dvig plač javnih funkcionarjev pa kar osem,« je še izpostavil Švarc.

Več kot 1000 poklicnih gasilcev

Slovenija ima dobrih 1000 poklicnih gasilcev, v 14 javnih poklicnih gasilskih enotah jih je nekaj več kot 800. Po napovedih Švarca se bodo na protestnem shodu zbrali poklicni gasilci iz vseh enot, vsak bo imel priložnost izraziti nezadovoljstvo in tudi na »osebni ravni« povedati svoja pričakovanja in zahteve.

Nalaganje
Nazaj na vrh