Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gasilske jaslice v Tolminu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 11. 01. 2022 / 12:49
Oznake: Praznik, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2022 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gasilske jaslice v Tolminu
Jaslice družine Šavli so postavljene ob glavni cesti proti Zatolminu. FOTO: Matevž Rovšček

Gasilske jaslice v Tolminu

Prostovoljno gasilsko društvo Tolmin je v lanskem letu obhajalo 140. obletnico ustanovitve, obhajanje visokega jubileja pa so sklenili na prav poseben način: z delovanjem tamkajšnjih gasilcev so »obarvali« tudi jaslice.

Jaslice družine Šavli so postavljene ob glavni cesti proti Zatolminu, in Šavlijevi so ob zadnjem božiču vanje vključili tudi motive iz 140-letne zgodovine PGD Tolmin. Kot je za krajevno televizijsko postajo KATV Tolmin povedal avtor jaslic Martin Šavli, njihove jaslice tokrat prikazujejo določene odlomke in zgodbo ter nekatere osebnosti iz zgodovine krajevnega gasilskega društva.

FOTO: Matevž Rovšček

Jaslice med drugim prikazujejo nekatere objekte iz zgodovine delovanja tolminskih gasilcev: gasilski dom, postavljen leta 1906 na Bazoviški ulici v Tolminu, ki ga danes žal ni več; osrednja stavba, kjer so postavljene figure svete družine, pa je gasilski dom na Lopi. Jaslice vsebujejo tudi prikaz nekdanjega delovanja tolminskih gasilcev: figure potiskajo staro črpalko, kakršno so uporabljali v petdesetih letih prejšnjega stoletja, vodo pa iz reke Tolminke črpajo pod poveljem Jožefa Rutarja – Kodrovega, po drugi svetovni vojni poveljnika PGD Tolmin, in gasijo »goreči« senik.

FOTO: Matevž Rovšček

Šavlijevi so v jaslice postavili tudi nekaj osebnosti, povezanih z delovanjem tolminskih gasilcev. Poleg Jožefa Rutarja so tu še nekdanji načelnik PGD Tolmin (še pod Avstrijo) z začetka 20. stoletja, katerega ime ni znano, nato Jožef Clemente, poveljnik poklicne gasilske čete pod Italijo, in Viktor Bevk, predsednik PGD Tolmin v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

FOTO: Matevž Rovšček

V sredini jasli stoji prostostoječa lestev, še iz časov pod Italijo, značilna za skoraj vsa primorska gasilska društva. Tolminski gasilci so jo v jubilejnem letu postavili na vrhu Kozlovega roba. S tematskimi jaslicami so v Tolminu sklenili praznovanje 140-letnice delovanja tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva.

FOTO: Matevž Rovšček

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh