Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Generalna skupščina 'Mednarodnega združenja akademij' v Budimpešti

Objava: 02. 06. 2010 / 07:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Generalna skupščina 'Mednarodnega združenja akademij' v Budimpešti

Na sedežu Madžarske akademije znanosti v Budimpešti je od 24. do 29. maja 2010 potekala 84. generalna skupščina Mednarodnega združenja akademij (Union Académique internationale, UAI)

Na sedežu Madžarske akademije znanosti v Budimpešti je od 24. do 29. maja 2010 potekala 84. generalna skupščina Mednarodnega združenja akademij (Union Académique internationale, UAI).

Mednarodno združenje akademij so na pobudo Akademije za napise in umetnosti ustanovili leta 1919 v Parizu. Namen združenja so opredelili kot spodbujanje sodelovanja v raziskovanju na področju jezikoslovja, arheologije, zgodovine, moralnih, političnih in družbenih znanosti.

UAI danes združuje akademije ali skupine akademij, ki imajo narodnostni značaj in so ustanovljene z namenom, da se razvija mednarodno sodelovanje. Leta 1920 se je v UAI pridružilo petnajst akademij, danes jih je okoli dvainšestdeset z vseh celin, sedež UAI pa je v Bruslju. Slovenska akademija znanosti in umetnosti je bila kot članica sprejeta na 71. generalni skupščini, ki je bila v Jeruzalemu od 15. do 20. junija 1997.

UAI usklajuje skupne projekte znanstvenega raziskovanja tako, da od vseh nosilcev znanstvenih projektov zahteva letno poročilo, ki se obravnava, usklajuje, sprejema ali zavrača na vsakoletni generalni skupščini. Generalna skupščina se vsako drugo leto za en teden, običajno v mesecu juniju, sestaja v glavnem mestu Belgije, vmes pa po dogovoru v drugi državi. Generalno skupščino sestavljajo delegati, ki jih imenujejo posamezne narodne akademije članice. Vsaka akademija ima pravico do dveh delegatov. SAZU je leta 1998 za svoja delegata imenovala akademika Kajetana Gantarja in Jožeta Krašovca, ki sta v Budimpešti zastopala našo akademijo. Oba sta aktivno sodelovala tudi kot poročevalca o poteku nekaterih projektov, npr. o poteku tekstnokritične izdaje apokrifov in grško-staroslovanskega leksikona.

Kakor vsako leto so delegati preverjali potek petinsedemdesetih projektov in z glasovanjem odločali o strokovni oceni vsakega posebej. Večina projektov pomeni pripravo kritičnih izdaj virov svetovnih civilizacij, najizčrpnejših velikih slovarjev in drugih študijskih pripomočkov.

UAI spremlja izdajanje virov krščanstva (npr. s področja patristike), ki še izhajajo pod naslovom Corpus Christianorum, pripravo velikih slovarjev srednjeveške latinščine s področja Evrope, izdajo grških, latinskih, hebrejskih, feničanskih in drugih napisov, kritično izdajo izvirnih del srednjeveških filozofov, veliki sumerski in asirski slovar, vse glavne vidike bizantinskega sveta, velike zbirke del svetovne umetnosti, zbirke virov in atlase svetovnih civilizacij, atlase svetovnih jezikov in številna druga ugledna dela.

Letos so volili tudi novo vodstvo UAI za naslednja tri leta. V dosedanjem triletnem mandatu je bil predsednik UAI prof. dr. Miklos Maroth, profesor arabščine na Katoliški univerzi v Budimpešti, čigar družinske korenine so tudi slovenske. Za novega predsednika je bil izbran prof. dr. Janusz K. Kozlowski iz Poljske akademije znanosti in umetnosti iz Krakova. Srednja Evropa ima trenutno v UAI torej zelo opazno vlogo.

Poročilo akad. prof. dr. Jožeta Krašovca povzemamo po Tiskovnem uradu SŠK.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh