Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glasbeno doživetje ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda svetega Stanislava [FOTO]

Objava: 13. 05. 2024 / 10:40
Oznake: Dogodek, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2024 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Glasbeno doživetje ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda svetega Stanislava [FOTO]
Slavnostni koncert ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda sv. Stanislava. FOTO: Tatjana Splichal

Glasbeno doživetje ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda svetega Stanislava [FOTO]

V nedeljo, 12. maja, je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v navzočnosti predsednice države Nataše Pirc Musar, ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, predsednika SŠK dr. Andreja Sajeta, drugih cerkvenih dostojanstvenikov, diplomatskih predstavnikov in politikov potekal slavnostni koncert ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda svetega Stanislava.

Privšek in Orff

Zbori in orkestra zavoda so uvodoma pod vodstvom dirigenta Tineta Beca izvedli šest skladb Jožeta Privška iz zlatega obdobja slovenske popevke. Nagovoru prof. Marka Vatovca, dekana Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, pa je sledila veličastna izvedba Orffove mojstrovine Carmina Burana pod taktirko Damijana Močnika.

Govor dekana Akademije za glasbo UL Marka Vatovca.docx

 Izvajalci prvega dela Slavnostnega koncerta ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda sv. Stanislava. FOTO: Tatjana Splichal

Več kot 500 sodelujočih

»V projekt je bilo vključenih 10 zborov, Otroški in Mladinski zbor Osnovne šole Alojzija Šuštarja, Dekliški in Fantovski zbor 1. letnika Škofijske klasične gimnazije, Vokalna skupina ŠKG, (Z)Mešani zbor ŠKG, Dekliški in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava ŠKG ter dva zbora alumnov ŠKG Študentski zbor sv. Stanislava in Komorni zbor Megaron, skupaj preko 500 pevcev. 50 članov dveh orkestrov – Godalnega orkestra GŠ Matije Tomca v Zavodu sv. Stanislava in orkestra alumnov Simfonija 23. K sodelovanju smo povabili tudi Slovenski tolkalni projekt in 25 profesionalnih glasbenikov, da smo lahko sestavili simfonični orkester, ki ga smo ga potrebovali za izvedbo kantate Carmina burana. Seveda ne smem pozabiti tudi treh solistov, sopranistke Marte Močnik Pirc, alumna ŠKG baritonista Domna Križaja in tenorista Martina Sušnika,« je povedal dirigent Damijan Močnik, umetniški vodja glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava.

Monumentalno delo – izjemna izvedba

Odlična poznavalka zborovske glasbe Tanja Benedik, strokovna sodelavka SIGIC, zborovska pevka preko 40 let in zborovodkinja, po dogodku ni skrivala navdušenja: »Koncert sem doživela kot nadgradnjo vsega, kar se je dogajalo v zadnjih 30 letih. Vedeli smo, da slabo ne bo, da bo pa tako dobro, si nisem predstavljala. Carmina Burana je le monumentalno delo, ki ni enostavno, je zelo zahtevno. Poznam številne izvedbe tega dela in ta je bila vsekakor vrhunska. Do kolen ji ne sežejo celo nekatere profesionalne uprizoritve. Mladina, ki obiskuje to inštitucijo, pa iz šole odhaja z zelo spoštljivim odnosom do kulture in umetnosti, empatijo in veliko ljubeznijo do glasbe. Ostajajo v stiku z njo, tako aktivno kot tudi pasivno kot obiskovalci glasbenih dogodkov. Vsa čast dirigentu, ki vztraja že 30 let.«

Tanja Benedik z navdušenjem spremlja glasbeno dogajanje v Zavodu sv. Stanislava. FOTO: Tatjana Splichal 

Pristni duh glasbe!

Dr. Ivan Štuhec je koncert komentiral: »To je bila prava evropska Ema; tisto, kar smo poslušali sinoči, ni bilo vredno imena glasbe, kar pa smo slišali nocoj, je tisto, kar si Slovenija, Evropa in svet zaslužijo. To je pravi duh glasbe!«

Nad koncertom je bil navdušen tudi dr. Ivan Štuhec. FOTO: Tatjana Splichal 

Pomemben vzgojni moment

Marko Čižman, kaplan v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, pa je svoje občutke strnil takole: »Ko sem prišel, nisem vedel, kaj naj pričakujem: poznal sem izvajalce, zato sem vedel, da bo dobro oziroma da bo odlično; a kar smo slišali, je bilo brez primere! Tak nivo izvedbe! Ne vem, kje na svetu bi lahko iskali kaj primerljivega, zlasti če upoštevamo mladost izvajalcev. Bil sem res več kot navdušen!

Marko Čižman, kaplan v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja. FOTO: Tatjana Splichal 

Občudujem te mlade. Če pomislim, da imajo otroci ob vseh šolskih obveznostih, ki jih zdaj, ko se šolsko leto končuje, ni malo, še vse te vaje … Kdor to zdrži, je v življenju pripravljen na mnoge napore, ob katerih bi drugi klonili. To je dejstvo.«

Trdna zborovska piramida

Občinstvo, ki je napolnilo za koncert razprodano Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, je s stoječimi ovacijami nagradilo nastopajoče ter dolgoletno delo njihovih številnih glasbenih mentorjev.

 Dirigent Damijan Močnik in člani orkestra po koncertu. FOTO: Tatjana Splichal

Po veličastnem koncertu – čestitke nastopajočim in njihovim mentorjem. FOTO: Tatjana Splichal

Pevce mladostno zagnane in glasbeno trdne zborovske piramide so za tokratni dogodek pripravljali Damijan Močnik, Tine Bec, Helena Fojkar Zupančič, Nadja Janežič, Marjetka Kozmus, Meta Praček Prašnikar, instrumentaliste pa ob dirigentu Močniku še Miha Zupanc Kovač in Žiga Faganel.

Nalaganje
Nazaj na vrh