Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

God blaženih Drinskih mučenk

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 12. 2022 / 07:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2022 / 09:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

God blaženih Drinskih mučenk

God blaženih Drinskih mučenk
FOTO: Spletna stran Škofije Novo mesto
Danes godujejo Drinske mučenke, pet redovnic Hčera Božje ljubezni, ki so umrle mučeniške smrti med drugo svetovno vojno. Štiri so umrle ob reki Drini pri Goraždu 15. decembra 1941, ena pa 23. decembra 1941 pri Sjetlini.

Med njimi sta bili tudi Slovenki, s. Marija Krizina Bojanc iz Šmarjete na Dolenjskem ter Marija Antonija Fabjan iz Župnije Žužemberk.

Blažena s. Marija Krizina Bojanc

Krstno ime s. Marije Krizine je bilo Jožefa. Rodila se je rodila 14. maja 1885 v Šmarjeti na Dolenjskem. V 36. letu starosti je stopila v redovno skupnost Hčera Božje ljubezni v Sarajevu. Polna sestrinske ljubezni se je odlikovala po nenehni molitvi, žrtvi in spokorniškem življenju. Že v času življenja so jo imenovali »sestra molitve«. Svoje življenje je kronala v zvestobi Kristusu, ko je 15. decembra 1941 raje darovala svoje življenje, kot pa se izneverila zaobljubam in Kristusu. Njena mučeniška kri je jasen dokaz, da je bolj ljubila Boga kakor svoje življenje.

Blažena s. Marija Antonija Fabjan

Tudi njeno krstno ime je bilo Jožefa. Rodila se je 23. januarja 1907 v Malem Lipju v Župniji Žužemberk. V 22. letu starosti je stopila v redovno skupnost Hčera Božje ljubezni v Sarajevu, 19. marca 1932 pa naredila zaobljube. Odlikovale so jo preprostost, iskrenost, pobožnost in zbranost. Skupaj z ostalimi štirimi sestrami je bila 15. decembra leta 1941 mučena in ubita. Iz ljubezni do Kristusa je sprejela nase mučeništvo, da se »Jezusovo življenje razodene na njenem umrljivem telesu« (prim. 2 Kor 4, 11).

S. Marija Antonija Fabjan. FOTO: NN

Celodnevno čaščenje v Šmarjeti

V Župniji Šmarjeta, iz katere izhaja mučenka s. Marija Krizina Bojanc, so pred današnjim godom obhajali tridnevnico, danes pa je na sporedu celodnevno čaščenje. Dan so začeli s sveto mašo ob 8. uri. Skozi dan bo ves čas izpostavljeno Najsvetejše za skupno in osebno molitev. Čaščenje bo potekalo ob začetku polne ure, od 9. do 17. Sklep čaščenja s slovesno mašo bo ob 17. uri. Ob somaševanju duhovnikov ga bo vodil letošnji novomašnik Janez Meglen.

Med Drinskimi mučenkami so še Hrvatica s. Marija Jula Ivanišević, predstojnica samostana na Palah, s. Marija Bernadeta Banja, ki je bila madžarskega rodu in starejša s. Marija Berchmana Leidenix iz Avstrije. Več o mučeništvu blaženih drinskih mučenk lahko preberete tukaj.

Pet Drinskih mučenk. FOTO: Splet

Molitev

Gospod Bog, ti si svoje blažene Julo, Berchmano, Krizino, Antonijo in Bernadeto obdaril z milostjo redovniškega poklica in z močjo, da so zvestobo in ljubezen do Tebe potrdile s prelitjem svoje krvi. Podeli tudi nam stanovitnost v veri, da se tudi za ceno trpljenja ne ločimo od Tebe. Daj, da nam bosta njihov zgled in priprošnja pomagala v življenjskih bojih in da bomo tako dosegli večno zveličanje. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


Nalaganje
Nazaj na vrh