Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gorenak: Ključno vprašanje je, kdaj bo Slovenija zaščitila zeleno mejo s Hrvaško

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 10. 2023 / 05:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2023 / 22:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gorenak: Ključno vprašanje je, kdaj bo Slovenija zaščitila zeleno mejo s Hrvaško
Dr. Vinko Gorenak: Ilegalni migranti se bodo preselili nazaj tja, kjer so že bili in poti poznajo, to je na zeleno mejo. In tu je katastrofalna napaka Golobove vlade, ki je lahko za našo varnost usodna. FOTO: SDS

Gorenak: Ključno vprašanje je, kdaj bo Slovenija zaščitila zeleno mejo s Hrvaško

Po vladnem odloku se je z današnjim dnem, soboto, 21. oktobra 2023, opolnoči na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko uvedel začasni ponovni nadzor, ki traja do 30. oktobra.

Z Ministrstva za notranje zadeve zagotavljajo, da bodo pri nadzoru poskrbeli, da bodo prehodi za slovenske državljane čim bolj tekoči in brez dolgih čakalnih vrst ter da ukrep ne bo vplival na življenje ob meji.

Ne zaradi povečanega migrantskega toka

Minister Boštjan Poklukar začasen kratkotrajen ukrep upravičuje s povečano stopnjo ogroženosti zaradi terorizma, saj da želijo z njim zagotoviti visoko stopnjo varnosti slovenskim državljanom, hkrati pa se zaklinja, da se za ukrep ni odločil zaradi povečanega migrantskega toka.

Kontrola na mejnih prehodih ne bo v ničemer zmanjšala ogroženosti Slovenije. (dr. Vinko Gorenak)

V sodelovanju s policijami sosednjih držav

Ukrepi se bodo izvajali koordinirano in v sodelovanju s policijami Italije, Hrvaške in Madžarske. Prehajanje za slovenske državljane bo možno na vseh mednarodnih mejnih prehodih kot pred vstopom Hrvaške v schengensko območje, dodajajo na ministrstvu.

Prehajanje meje s Hrvaško

Za prehajanje notranje kopenske meje s Hrvaško je določenih 12 mejnih prehodov za mednarodni cesti potniški in tovorni promet: Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč in Petišovci.

Prav tako pa je določenih tudi sedem mejnih prehodov za mednarodni železniški promet: Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi in Lendava.

Za prehajanje notranje kopenske meje s Hrvaško samo za osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU, je določenih 12 mejnih prehodov za mednarodni cestni potniški in tovorni promet: Podgorje, Babno polje, Vinica, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi in Gibina.

Če govorimo o eventualnih teroristih, pa je to drugo vprašanje. Ti bodo v Slovenijo in Evropo prišli na ilegalen način brez dokumentov, pomešani med ilegalne migrante ali na legalen način s ponarejenimi dokumenti. (dr. Vinko Gorenak)

Prehajanje meje z Madžarsko

Za prehajanje notranje kopenske meje z Mažarsko sta določena dva mejna prehoda za mednarodni cestni potniški in tovorni promet (Dolga vas in Pince) in eden za mednarodni železniški promet (Hodoš).

Samo za osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU, pa šest mejnih prehodov za mednarodni cestni potniški in tovorni promet: Pince, Prosenjakovci, Hodoš, Kobilje, Čepinci in Martinje.

Tudi Italija v mejni nadzor

Prav tako se je tudi Italija odločila uvesti nadzor na naši skupni meji, bistvo tega začasnega ukrepa, ki ravno tako traja od 21. do 30. oktobra 2023, pa je po navedbah notranjega ministrstva preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala.

Potniki naj upoštevajo ...

»Potniki naj upoštevajo določbe glede upravičenosti prehoda meje na posameznem mejnem prehodu, spremenjen prometni režim, navodila policistov, ki izvajajo mejno kontrolo. Pri prehodu meje morajo pokazati veljaven dokument za prestop meje, zato naj prej preverijo njegovo veljavnost,« opozarjajo z ministrstva.

Odgovarjal je nekdanji minister za notranje zadeve v drugi vladi Janeza Janše dr. Vinko Gorenak.

Mnenje dr. Vinka Gorenaka

Kaj si misli o ukrepu vzpostavljanja začasnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko ter kakšne učinke pričakuje, smo pri spletni Družini povprašali nekdanjega ministra za notranje zadeve v drugi Janševi vladi dr. Vinka Gorenaka.

Kakšno je vaše stališče do vzpostavljanja začasnega nadzora na meji? Vidite v tem morda tudi nedoslednost Golobove vlade, ki je najprej odstranjevala ograjo, zdaj pa bo vzpostavljala nadzor?

Zagotovo. Golobova vlada je v koalicijski sporazum zapisala, da bo ograjo na meji s Hrvaško odstranila v nekaj mesecih, kar se seveda sploh ni zgodilo, vsaj v celoti ne. Je pa Golobova vlada že na začetku dala jasno vedeti, da bo Slovenija prijazna do ilegalnih migrantov in to sporočilo jih je ob današnjih komunikacijah seveda doseglo, v nekaj minutah ali urah. Posledice so jasne.

Slovenija je leta 2000 beležila 35.000 ilegalnih migrantov, kar je največ doslej, če odštejemo leto 2015, ko je šlo dejansko za organiziran državni prevoz ilegalnih migrantov s hrvaške na avstrijsko mejo. Letos smo številko 35.000 presegli v osmih mesecih in do konca leta bo zagotovo absolutni rekord. To je res »dosežek« Golobove vlade. Toda pazite: Golobova vlada zdaj vzpostavlja nadzor na mejnih prehodih, nobenega podatka pa ni, da bi povečala nadzor na zeleni meji. Ilegalni migranti bodo pač ubrali stare načine prehajanja zelene meje in to je vse.

Ukrep ponovnega nadzora na meji s Hrvaško je kontraproduktiven. Prizadel bo zlasti prebivalce Slovenije in Hrvaške, ki vsak dan prehajajo mejo, če ne drugače, zaradi upočasnitve prometa in posledično kolon. (dr. Vinko Gorenak)

Vas prepriča ministrov argument, da se je za začasni nadzor na meji odločil zaradi povečane stopnje ocene teroristične ogroženosti v državah EU in ne zaradi povečanega migrantskega toka?

Ta argument me sploh ne prepriča. Res pa je, da gre za priročen izgovor, glede na stanje, v katerem se je znašla Slovenija ob zaprtih mejah z Avstrijo in Italijo. Ni za zanikati, da se je stopnja ogroženosti Slovenije zaradi napada Hamasa na Izrael in povračilnih ukrepov povečala. Hkrati pa je jasno, da kontrola na mejnih prehodih ne bo v ničemer zmanjšala ogroženosti Slovenije.

Golobova vlada bi morala že zdavnaj, to je lani ob takem času, povečati nadzor na zeleni meji s Hrvaško, sploh pa po vstopu Hrvaške v Schengen, ko je bilo jasno, da Hrvaška zelo slabo varuje zunanjo schengensko mejo.

Ali je ukrep po vašem zadosti zgoden in kakšne učinke pričakujete? Kako varna oziroma kako ogrožena je danes Slovenija?

Ukrep ponovnega nadzora na meji s Hrvaško (ne vem, zakaj so ga uvedli na meji z Madžarsko, saj ni podatkov o ilegalnih migrantih, ki bi v večjem številu prihajali z Madžarske) je kontraproduktiven. Prizadel bo zlasti prebivalce Slovenije in Hrvaške, ki vsak dan prehajajo mejo, če ne drugače, zaradi upočasnitve prometa in posledično kolon. Ilegalni migranti pa se bodo tako ali tako preselili nazaj tja, kjer so že bili in poti poznajo, to je na zeleno mejo. In tu je katastrofalna napaka Golobove vlade, ki je lahko za našo varnost usodna. Če govorimo o eventualnih teroristih, pa je to drugo vprašanje. Ti bodo v Slovenijo in Evropo prišli na ilegalen način brez dokumentov, pomešani med ilegalne migrante ali na legalen način s ponarejenimi dokumenti.

Golobova vlada zdaj vzpostavlja nadzor na mejnih prehodih, nobenega podatka pa ni, da bi povečala nadzor na zeleni meji. Ilegalni migranti bodo pač ubrali stare načine prehajanja zelene meje in to je vse. (dr. Vinko Gorenak)

Ključno vprašanje je torej, kdaj bo Slovenija zaščitila zeleno mejo s Hrvaško. Nič nisem slišal o dodatnem številu policistov, ki bi varovali zeleno mejo s Hrvaško, sploh pa nisem nič slišal o aktivaciji 37/a. člena Zakona o obrambi, ki za varovanje zelene meje dopušča uporabo vojske. Ne pozabimo, v času pristopanju k EU in Schengnu je Slovenija dodatno zaposlila nekaj nad 3000 policistov za varovanje schengenske meje, po vstopu Hrvaške v Schengen ni nihče izgubil službe, razporejeni so bili v notranjost države, zato bi poleg vojske lahko večino njih angažirali za varovanje zelene meje s Hrvaško.

Kupi v trgovini

Slovenija brez meja
Turistika
15,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh