Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gornik, ki se je izognil izumrtju

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 15. 03. 2023 / 09:46
Oznake: Svet, Zgodovina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 13:51
Gornik, ki se je izognil izumrtju
FOTO: I. E.

Gornik, ki se je izognil izumrtju

S svojo mogočno pojavo velja za ikono visokogorja. V začetku 19. stoletja je bil že skorajda iztrebljen, le okoli 50 se jih je še ohranilo na območju Grand Paradisa v Italiji.

Tedaj je končno prevladal razum in so ga zakonsko zaščitili. Ob strogih varstvenih ukrepih si je trop številčno opomogel, kar je omogočilo, da so lahko živali ponovno naseljevali v alpske predele, kjer je nekoč že živel. Evropska populacija je zdaj stabilna in v celoti izhaja iz takratnih petdesetih prej omenjenih živali.

Alpski kozorog (Capra ibex) je tršate postave in razmeroma kratkih nog. Samci presežejo težo 100 kg, njihovi rogovi pa so lahko daljši od enega metra. Rogove imajo tudi samice, vendar bistveno manjše. V preteklosti je bil na robu preživetja zaradi intenzivnega lova zaradi mesa in delov telesa, ki so jih od srednjega veka uporabljali v ljudskem zdravilstvu. Rogovom, srčnim hrustancem, bezoarjem in krvi so celo pripisovali čarovne lastnosti. Mogočni, nazaj ukrivljeni rogovi so prečno narebreni, vendar po teh izboklinah ne določamo starosti, kot nekateri zmotno domnevajo, pač pa po temnih prečnih progah, ki na rogovih nastanejo ob prekinitvi rasti p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh