Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospodarstvo jim je deveta briga

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 06. 09. 2023 / 08:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2023 / 10:57
Gospodarstvo jim je deveta briga
Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Gospodarstvo jim je deveta briga

Konec avgusta je medletna inflacija v Sloveniji dosegla 6,2 %, desetinko točke več kot mesec poprej. Mediji pa so nas tudi sramežljivo obvestili, da je Statistični urad popravil oceno gospodarske rasti za leto 2022 za tri odstotne točke navzdol in da je bila lani gospodarska rast v Sloveniji nižja od evropskega povprečja.

Političnega voditelja, ki mu je mar za gospodarstvo in za na zdravem gospodarstvu temelječo blaginjo ljudi, bi morala navedena podatka vznemiriti. Pri strokovnih sodelavcih bi se moral pozanimati, zakaj se inflacija ne zmanjšuje več in kako je lahko prišlo do tako velikega odstopanja v oceni BDP, ki je eden od temeljev za javnofinančno načrtovanje. Potem bi moral državljanom pojasniti, kako ukrepa, da se bo inflacija zmanjšala in da bo gospodarstvo raslo vsaj hitreje od evropskega povprečja.

Najverjetneje se ne bo zgodilo nič od navedenega. Ideološki profil vlade določa najmanjša stranka – Levica, ki zase trdi, da je »protikapitalistična stranka, ki si prizadeva za ekološki in demokratični socializem«. S protikapitalizmom in z demokratičnim socializmom imamo v Evropi žal bogate izkušnje. Protikapitalizem na oblasti poslabšuje pogoje za poslovanje in zavira gospodarsko rast, demokratični socialisti pa se poskušajo obdržati na oblasti s propagando. Če jim dejstva niso všeč,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh