Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grašica

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 28. 03. 2024 / 20:08
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2024 / 12:08
Grašica
S travnika pod vrhom je lep razgled na Zagorje ob Savi in okoliške vrhove. FOTO: Andrej Praznik

Grašica

Reka Sava se severovzhodno od Litije skrije v dolgo in ozko dolino s strmimi, delno skalnatimi pobočji. Planinskim potem, ki peljejo iz nje na Ostrež in Kum, se je pred tremi leti pridružila nova pot na 693 metrov visoko Grašico pri Zagorju ob Savi. Nadelal in označil jo je domačin Štefan Sapač. Obiskujejo jo predvsem planinci iz Zasavja, vendar si zaradi zanimive pokrajine in lepega razgleda zasluži, da jo spoznamo tudi drugi.

Nekdanje rudarsko mesto Zagorje ob Savi (6.022 prebivalcev) leži ob sotočju potokov Medija in Kotredeščica. Dva kilometra južneje je ob reki Savi železniška postaja. Blizu nje je na pobočju hriba vas Družina, ki nikoli ni bila velika, v začetku lanskega leta pa je imela le enega prebivalca.

Od železniške postaje gremo na most čez Savo. Vzpeli se bomo na hrib, ki se dviga naravnost pred nami. Na drugi strani reke previdno prečkamo prometno Zasavsko cesto in nadaljujemo po pločniku v levo. Na njegovem koncu zagledamo rdeč kažipot, ki nas usmeri navkreber do žičnate mreže za zadrževanje padajočega kamenja. Nad njo se začne gozd, po katerem pelje dobro vidna in označena steza. Ta najprej zavijuga čez strmo pobočje, potreseno s kamenjem in manjšimi skalami, potem se požene poševno navkreber proti jugovzhodu. Počasi se oddaljujemo od ceste, reke in železniške proge, po kateri v kratkih presledkih prihajajo potniški in tovorni vlaki. Septembra letos bo minilo 175 let od odprtja ž...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh