Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gregor Mali: Vrnitev v besedi in pesmi

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 19. 09. 2021 / 18:39
Oznake: Kultura, Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 14:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gregor Mali: Vrnitev v besedi in pesmi
Znojile, rojstna vas Gregorja Malija. FOTO: Jožef Pavlič.

Gregor Mali: Vrnitev v besedi in pesmi

Selani praznovali 120. obletnico rojstva rojaka duhovnika in pesnika Gregorja Malija.

Duhovnik in sila ustvarjalen pesnik in pisatelj Gregor Mali, rojen 12. marca 1901 v vasi Znojile v župniji Sela pri Kamniku (iz iste vasi izvira tudi sedanji ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore), je doživljal trpko usodo mnogih Slovencev, ki jim je zaradi razmer v domovini po drugi svetovni vojni kruh rezala tujina. Gregorju od leta 1948 Argentina, kjer je deloval v župniji sv. Amelije v Buenos Airesu in med slovenskimi izseljenci v San Martinu v istem velemestu, kjer je izdihnil 26. julija 1983. 

Glavni oltar v župnijski cerkvi sv. Neže na Selih pri Kamniku. FOTO: Jožef Pavlič.

Pred umikom na avstrijsko Koroško ob koncu druge svetovne vojne (begunski taborišči Špital in Lienz) je kot kaplan v Žužemberku in na Vrhniki, posebej pa župnik od leta 1936 v Ajdovcu pri Žužemberku, razvil zelo bogato pastoralno in kulturno dejavnost, predvsem pa pisal večinoma cerkvene pesmi, ki so jih uglasbili številni znani slovenski skladatelji (France Ačko, Franc Kimovec, Lojze Mav in drugi). 

Spominska plošča Gregorju Maliju na Marijinem domu na Selih pri Kamniku. FOTO: Jožef Pavlič.

Napisal je tudi več iger (Za srečo, Tonček pastirček …), misijonske šmarnice Blagrovali me bodo vsi rodovi, Duhovni koledarček 1944, knjigo Kri mučencev, publikacijo o katoliški akciji Ali veste, kaj sem? Njegovo bogato ustvarjalno delo v Ajdovcu je leta 1942 prekinil partizanski požig župnišča in cerkve, umik v Ljubljano, da si je rešil življenje, ob koncu vojne pa prek meje. V tujini je bil  skrben duhovni pastir in tolažnik Slovencev z enako usodo, obenem pa neusahljivi pisec cerkvenih in drugih pesmi. 

Kaj vse je napisal, najbolje izpričujeta dve zelo debeli knjigi Zbrane pesmi (2001) in Zvonovi so zapeli (Zborovske skladbe na besedila Gregorja Malija, 2003), ki jih je zbrala in v samozaložbi izdala njegova nečakinja Nežka Borin Mali. Samo zborovskih skladb na Malijeva besedila, v veliki večini cerkvenih, je 421!

Nežka Borin Mali, nečakinja Gregorja Malija. FOTO: Jožef Pavlič.

Kako velik pesnik, najprej pa duhovnik (preprost, srčno dober, plemenit, katehet in pridigar, izjemen spovednik, duhovni vodnik in tolažnik bolnikom), z velikim čutom in darom za lepo slovensko besedo, povedano v rimi in drugače, so lahko začutili obiskovalci maše in akademije po njej 19. septembra dopoldne v župnijski cerkvi sv. Neže na Selih pri Kamniku. Najprej v govoru župnika Edija Strouhala med mašo, nato pa v vsem, kar so v čast in spomin velikemu rojaku pripravili Selani. 

Akademijo v čast in spomin Gregorju Maliju je pripravila in izvrstno povezovala župljanka Fani Zore, tajnica ŽPS Sela pri Kamniku. FOTO: Jožef Pavlič.

Podobo Gregorja Malija je zelo dobro orisala in akademijo povezovala tajnica domačega ŽPS Fani Zore, Malijeve pesmi pa so poleg nje recitirali župljani: Angeli Močnik, Tina Bizjak, Viktorija Poljanšek, Nejc Drolc, Nika Poljanšek in Katarina Trebušak. Pel jih je, že med mašo, domači cerkveni pevski zbor pod vodstvom zborovodje, organista in skladatelja Andreja Kotnika s solistko Marinko Golob, Ljudski pevci iz Tuhinja, v prezbiterju pa na glasbila zaigral družinski Trio Bizjak. Zbrane je pozdravila tudi Nežka Borin Mali, župniku Strouhalu pa izročila v dar knjigo Malijevih pesmi. 

Akademijo je poživil tudi družinski trio Bizjak. FOTO: Jožef Pavlič.

Župnik Edi Strouhal, ki župnijo Sela pri Kamniku soupravlja iz Šmartnega v Tuhinju, govori o zgledu Gregorja Malija za župljane in vse Slovence. FOTO: Jožef Pavlič.

Župnik Strouhal je že v govoru med mašo povabil župljane, naj sledijo zgledu in delu Gregorja Malija, obenem pa, kot je deloval veliki Selan, »držijo skupaj«. Slovesnosti se je udeležil tudi direktor založbe Družina Tone Rode, sin Malijeve nečakinje Ivanke Rode.  

Z odličnim petjem Malijevih pesmi so se izkazali Ljudski pevci iz Tuhinjske doline. FOTO: Jožef Pavlič.

Nastopajočim, župniku Strouhalu in obiskovalcem maše in akademije se je na koncu zahvalila Nežka Borin Mali, nečakinja Gregorja Malija. FOTO: Jožef Pavlič.

Obiskovalci so ganjeni in hvaležni obujali spomin velikega rojaka duhovnika, pesnika in pisatelja Gregorja Malija. FOTO: Jožef Pavlič.

V prijetnem pogovoru po izjemni cerkveni in kulturni slovesnosti. FOTO: Jožef Pavlič.

Župnija Sela pri Kamniku se je tako po namestitvi spominske plošče Gregorju Maliju na pročelje Marijinega doma za časa župnika Danijela Kaštruna na kar  najbolj slovesen, obenem pa zaslužen spomin, oddolžila velikemu rojaku za njegova velika dela. Cerkveni pevski zbori in pevci pa imajo v njegovih tolikih pesmih tako rekoč neizčrpen vir za lepšanje in bogatitev bogoslužja pa tudi cerkvenih in kulturnih prireditev nasploh. 


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh