Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izdelovali so gnezdilnice in gregorčke

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 15. 03. 2023 / 10:23
Oznake: Praznik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 10:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izdelovali so gnezdilnice in gregorčke
Medgeneracijsko sodelovanje pri izdelovanju gnezdilnic. FOTO: J. Ž.

Izdelovali so gnezdilnice in gregorčke

Na predvečer Gregorjevega, v soboto, 11. marca, je bilo zelo veselo ob reki Muri pri dokležovskem mostu pri privezu Šibje. Društvo čolnarjev Dokležovje in sekcija za proučevanje in opazovanje ptic Slovenije - Pomurje sta ob reki Muri pripravila delavnico, kjer so izdelovali gnezdilnice za ptice, ki živijo na tem območju.

Hkrati so otroci izdelovali še gregorčke - ladjice, kar je bilo za otroke zelo zabavno opravilo, starejši pa so jih ob tem poučili ob prazniku in njegovi tradiciji. Ladjice - gregorčke - so izdelovali iz materiala, ki v vodi ni razpadel ali potonil. Največ ladjic in polovil so izdelali iz lasa, ki raste ob reki Muri. Ob prihajajočem mraku so po murskem toku spustili čisto naravne »gregorčke«, ki so pluli po valovih reke Mure proti Hrvaški.

Gregorčke so spustili po reki Muri. FOTO. J. Ž.

Uvodnemu spoznavanju murskih ptic ob slikah so se podali na teren ob Starem rokavu Mure in do gramoznice ter se preizkusili v popisovanju ptic. Skupaj so popisali 16 vrst. Gnezdilnice so namestili na drevesa ob reki Muri, nekaj pa so jih otroci odnesli domov in jih namestili na domačem dvorišču, kjer jim bodo prinašali hrano. Dogodka se je udeležilo med 35 do 40 udeležencev, od tega 15 otrok vseh starosti.


Nalaganje
Nazaj na vrh