Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Grehi, ki jih lahko odpusti le Sveti sedež

Andrej Glavan
Za vas piše:
Andrej Glavan
Objava: 12. 06. 2024 / 13:41
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 13:44
Grehi, ki jih lahko odpusti le Sveti sedež
FOTO: Siniša Kanižaj

Grehi, ki jih lahko odpusti le Sveti sedež

Zanima me glede grehov, ki jih lahko odpusti samo Sveti sedež: ali je treba resnično iti v Rim pred papeža ali to stvar lahko pošlje domači župnik po mailu na Sveti sedež. In če slučajno kdo pri spovedi pove, da je zagrešil kakšno hujše kaznivo dejanje, npr. umor ali posilstvo, ali mu lahko duhovnik reče, naj gre pred roko pravice in prizna zločin? Andrej

Jezus je na dan vstajenja svojim apostolom zapustil najlepši »pirh«, ko je rekel: »Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani« (Jn 20,23). S tem so apostoli, njihovi nasledniki škofje in po škofih duhovniki dobili pravico in službo, da v Jezusovem imenu odpuščajo grehe. Da lahko duhovnik podeli odvezo, pa mora škof duhovniku podeliti tudi t. i. spovedno sodnost, brez katere je odveza neveljavna.

Greh je dejanje, s katerim zavrnemo Božjo ljubezen. Ko pa nam je za svoja grešna dejanja žal in v srcu sklenemo, da ne bomo več grešili, nam duhovnik lahko podeli odvezo. Vendar niso vsi grehi enaki. Cerkev želi na poseben način zaščititi nekatera sveta dejanja in osebe. S takšnimi dejanji ne ranimo le našega odnosa z Bogom, ampak tudi prekršimo zakone Cerkve. Za najhujša dejanja more odvezo od greha in oprostitve naložene cerkvene kazni podeliti le škof ali pa so celo pridržana Apostolskemu sedežu. To so:

– dejanja proti veri in edin...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh