Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Haddon Klingberg ml.: Viktor in Elly Frankl

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 17. 11. 2023 / 12:37
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2023 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Haddon Klingberg ml.: Viktor in Elly Frankl
Viktor Frankl. VIR: Wikipedia

Haddon Klingberg ml.: Viktor in Elly Frankl

Celjska Mohorjeva družba je v Redni zbirki za leto 2024 objavila tudi knjigo Haddona Klingberga ml. o Viktorju in Elly Frankl ter kuharsko knjigo Pravica do sladkega.

Rudi Meden, prevajalec biografije o Viktorju Franklu, na predstavitvi v knjigarni Celjske Mohorjeve 13. novembra 2023. FOTO: Ivo Žajdela

Knjiga z naslovom Ko nas pokliče življenje in podnaslovom Ljubezen in življenjsko delo Viktorja in Elly Frankl je edina avtorizirana biografija Viktorja Frankla, čigar življenjska zgodba in razmišljanja so navdihnila na desetine milijonov ljudi po svetu. Čeprav imamo o Franklovi logoterapevtski misli in filozofiji veliko knjig, pa je o njegovem življenju, predvsem o globoko ljubečem, intenzivno duhovnem odnosu med njima z ženo, napisanega malo. Ta knjiga zapolnjuje praznino v Franklovi biografiji tako, kot še nobena doslej.

Poklon dvema izjemnima človekoma

Gre za lepo ljubezensko zgodbo in poklon dvema izjemnima človekoma. Avtor Haddon Klingberg ml. se je opiral na številne anekdote, ki sta mu jih pripovedovala zakonca Frankl. Opisal je njuno ločeno zgodnje življenje in več kot pol stoletja skupne poti njunega zakona. Pobuda se je zgodila po nekem gostovanju zakoncev Frankl v Čikagu.

Klingberg je bil prvi, ki sta ga zares spustila v svoje življenje. V sedmih letih druženj je nastalo na stotine ur posnetkov pogovorov, zapisov in fotografij. Avtor je govoril s številnimi posamezniki iz njunega življenja in obiskal večino krajev njunega otroštva in mladosti.

Haddon Klingberg ml. je klinični psiholog in profesor psihologije na univerzi North Park v Čikagu. Doktoriral je na Fuller Graduate School of Psychology, pred tem pa diplomiral iz bibličnih študij. V zgodnjih šestdesetih letih 20. stoletja je študiral logoterapijo pri Viktorju Franklu na Dunaju.

VIR: posnetek iz knjige

Ana Srovin Coralli: Pravica do sladkega

Ko se srečujemo na križiščih sveta, še posebej radi delimo kakšen dragocen biser iz svoje domovine, svojih izkušenj in spoznanj. S svojimi zgodbami se drug drugega dotaknemo in se vzajemno obogatimo. Najlepši je občutek, ko sebi in drugim podarimo topel in »slasten« vonj po domu. Ustvarimo ga lahko v vsaki kuhinji, ne glede na to, kje na svetu se znajdemo. Tega nas v Pravici do sladkega učita Ana Srovin Coralli in Fernando Alonso Tuero, pravnica in arhitekt, Slovenka in Španec, ki živita in delata v Švici.

Ana Srovin obožuje peko, ker jo ta povezuje z domovino in njeno babico, Fernando se navdušuje nad slovensko arhitekturno dediščino. V srcu svojega doma sta združila ljubezen do obojega. V času koronavirusa je tudi v Švici življenje za več mesecev obstalo in takrat je Ana skoraj vsako popoldne kaj spekla. To je zanjo ena najbolj sproščujočih aktivnosti.

Recepti v knjigi ne vzamejo preveč časa

Življenje v tujini ju je naučilo, kako dragocena je slovenska tradicija obdarovanja in domačnost, ki jo ustvarimo sami. Podarjanje domačih piškotov je ena tistih stvari, ki prav vsem polepšajo srečanja. Recepti v knjigi ne vzamejo preveč časa in ne zahtevajo zelo posebnih sestavin. Ana nam polaga na srce: »Vedno imejte v mislih, da sta pri peki – ne glede na končni izdelek – najpomembnejša vložena trud in energija«. Ker je topel in dišeč domač piškot simbol vsega, kar si lahko zaželimo.

Ana Srovin Coralli in Fernando Alonso Tuero na predstavitvi knjige Pravica do sladkega v knjigarni Celjske Mohorjeve 13. novembra 2023 FOTO: Ivo Žajdela

Ana Srovin Coralli je izvedenka v mednarodnem pravu

Ana Srovin Coralli, izvedenka v mednarodnem pravu, živi v Baslu in Ženevi. Študirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani, na Universidade Federal de Minas Gerais v Braziliji in na Geneva Graduate Institute v Švici. V zadnjih letih je delala oziroma sodelovala z vrsto raziskovalnih, nevladnih in mednarodnih organizacij, vključno z Geneva Graduate Institute, Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights, Mednarodnim odborom za Rdeči Križ in Swisspeace. Je tudi avtorica vrste člankov in poročil s področja mednarodnega prava človekovih pravic, mednarodnega kazenskega prava, mednarodnega javnega prava in tranzicijske pravičnosti. Njena strast so potovanja, pisanje, tek, ples in seveda peka.

Kupi v trgovini

Ustvarjalni ogenj je v vsakem človeku
Drugi priročniki
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh