Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Haloze: blagoslov barvnih stekel kapele Sv. Marije Kraljice Haloz

Za vas piše:
Zdenka Golub
Objava: 11. 10. 2023 / 10:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2023 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Haloze: blagoslov barvnih stekel kapele Sv. Marije Kraljice Haloz
Haloze so eden posebnih delov slovenske domovine, svet, ki mu ni para. FOTO: Mateja Topolovec

Haloze: blagoslov barvnih stekel kapele Sv. Marije Kraljice Haloz

Majhne, morda na pogled nepomembne radosti so tiste, ki razlikujejo sivino in utečenost delovnega vsakdana. Zaradi njih, vere, vztrajnosti, prizadevnosti posameznikov in zvestobe ostajamo skupaj, se družimo in gradimo naprej.

Haloze so eden posebnih delov slovenske domovine, svet, ki mu ni para. Tukaj domuje samosvoj, žilav, delaven in veren človek, tukaj se rojeva prijaznost, prešernost in dobra volja.

Verniki so se med letom ustavljali pri kapeli, molili, prinesli cvetje, prižigali sveče in prosili Marijo Kraljico Haloz.

V nedeljo, 1. oktobra 2023, smo v Veliki Varnici popoldne obhajali 1. obletno sveto mašo in blagoslov barvnih stekel kapele Sv. Marije Kraljice Haloz. Na Vaharovem bregu, ki so ga obsijali topli jesenski žarki, se je zbrala velika množica vernikov, prijateljev, sorodnikov in domačinov, saj jim je v ponos nova kapelica, ki od blizu in daleč pozdravlja popotnika in vernika. Kapelica stoji na zemljišču, kjer je nekoč stala vinska klet družine Bračič in so jo porušili zaradi dotrajanosti. Stoji na vrhu hribčka, v osrčju Haloz, sredi Rajske dežele. Verniki so se med letom ustavljali pri kapeli, molili, prinesli cvetje, prižigali sveče in prosili Marijo Kraljico Haloz. Najprej je vse prisotne nagovoril gostitelj Friderik Bračič, bivši župan občine Videm, podjetnik, človek, ki je sodeloval v mnogih projektih, ter dober družinski mož. V letošnjem letu je prejel naziv častnega občana Občine Videm.

FOTO: Mateja Topolovec

P. Tarzicij Kolenko je daroval sveto mašo ob somaševanju domačega duhovnika p. Klemna Slapšaka in p. Benjamina Mlakarja. Nato je sledil blagoslov novih barvnih stekel na kapeli. Prisluhnili so pesmi, posvečeni Kraljici Haloz, ki jo je napisal p. Tarzicij Kolenko. Navzoči so bili tudi naddekan g. Marijan Fesel, bivši župan Očine Bednja Mirko Bistovič, župan Občine Videm Brane Kolednik z ženo, župan Občine Podlehnik mag. Sebastian Toplak z ženo, podžupanja Vesna Vinko z možem, občinski svetniki Občine Videm ter veliko drugih gostov in vernikov.

Prelepa pesem se je razlegala daleč naokrog po prelepih jesensko obarvanih gričih.

Zapela je ženska vokalna skupina Sv. Andraža iz Leskovca s člani pevskega zbora Sv. Vida iz Vidma pod vodstvom Srečka Zavca. Prelepa pesem se je razlegala daleč naokrog po prelepih jesensko obarvanih gričih. Po maši sta se gostitelja Friderik in žena Julijana zahvalila vsem, ki so pripomogli pri postavitvi kapele, in vsem, ki jo obiskujejo; predvsem pa svojima sinovoma Mirku in Renatu ter domačemu osebju za vso predanost.

FOTO: Mateja Topolovec

Kapelica je bila lani postavljena v manj kot štirih mesecih. Prav vsak kamen in vsaka rožica ob kapeli imajo svoj pomen. Vabijo vse, ki si želijo miru in tišine ob kapeli ter prekrasnega razgleda po okoliških gričih, da se ustavijo in počijejo ter naberejo novih duhovnih moči. Letos so vgradili čudovita barvna stekla, delo akademske kiparke Mire Ličen iz Pirana.

Sledila je bogata pogostitev gostiteljev, pri kateri so pomagale članice ŽK Sv. Vid na Vidmu.

FOTO: Mateja Topolovec

Hvala prav vsakemu za pomoč pri pogostitvi. Za prijetno vzdušje so poskrbeli ljudski godci KUD France Forstnerič Videm. Friderik in Julijana sta srečna, da sorodnikom, prijateljem in vsem domačinom kapelica veliko pomeni. To je njuna potrditev, da sta se prav odločila. Zakonca upata, da bodo do naslednjega leta okoli kapelice postavili križev pot.

V osrčju Haloz Mati si je izbrala svoj kvantir,
da vsak slehernik ob njem bi našel svoj mir.
Popotnik, odpri ji svoje srce, povej svoje želje,
Gotovo našel boš odgovore na probleme vse.
Ko slišiš nežno žgolenje čričkov in murnov, vedi, da si prišel v ta pravi svoj kraj - domov.
Pred Kraljico Haloz poklekni, v nežno travo se zlekni,
odkril boš, da je tam zgoraj nebo, ki si ga skoraj pozabil.

p. Tarzicij Kolenko 

Kupi v trgovini

Kip Srce Marijino
Marija
48,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh