Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hlebček kruha

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 28. 09. 2022 / 15:51
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2022 / 15:59
Hlebček kruha
Ana Rupar FOTO: Osebni Arhiv

Hlebček kruha

»Gospa, kruh imate spet dražji,« sem pred kratkim ujela pogovor stranke s prodajalko v vaški trgovinici. Priznam, v trgovino zahajam redko, za družinske nakupe skrbi mož. S cenami zato nismo na »ti« in bi mi hlebček lahko prodali tudi za evro ali dva dražje.

Mi je pa pogovor vzbudil radovednost in me spodbudil k igri s številkami. Ta me je pripeljala do podatka: s trenutno povprečno plačo bi kupili 54 hlebcev dotičnega kruha manj kot z lansko povprečno plačo – pa je letos plača slabih 40 evrov višja.

Inflacija nekaterim že povzroča tesnobo. Na Twitterju je nekdo pisal, da je poskusil dve osebi nahraniti z manj kot 20 evri tedensko, kar za marsikoga sicer ni več eksperiment, temveč način preživetja. Avtor zapisa je prišel do sklepa, da je peka kruha enostavna, nakupovanje z 20 evri v žepu pa stresno; ter do utehe, da izdatke še lahko zmanjša.

Čas draginje je lahko tudi priložnost – ne le, da spečem svoj hlebček kruha, temveč za razmislek o svojih nakupovalnih navadah; za premislek, koliko res potrebujem, lahko kaj darujem ter navsezadnje, da prevetrim svoj odnos do denarja, da ta ne bo moj gospodar, temveč služabnik.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh