Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kruh dražji za en evro, olje še za več

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 07. 07. 2022 / 13:47
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 15:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kruh dražji za en evro, olje še za več
Danes je potekala novinarska konferenca na temo podražitve hrane in energentov. FOTO: Nova Slovenija

Kruh dražji za en evro, olje še za več

V zadnjim mesecih se soočamo z visokimi podražitvami osnovnih življenjskih potrebščin. V stranki Nova Slovenija (NSi) pozivajo vlado, da nemudoma pripravi interventni zakon za boj proti grozeči draginji energentov in hrane, boj proti inflaciji ter pomoč gospodarstvu.

Po mnenju NSi se trenutno zdi, da se aktualna vlada le parcialno odziva na posamezne težave, povezane z razsežnostmi draginje, ki nam grozi v prihodnjih mesecih. »In to nas skrbi,« je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj.

»Ljudje bodo, če kriza udari tako, kot se napoveduje, živeli zelo težko, gospodarstvo in trg dela bosta lahko zelo prizadeta. Ko pride do tega, so reakcije vedno prepozne in zaradi tega manj učinkovite, okrevanje je veliko daljše in težje, kriza pa težja za vse državljanke in državljane,« je dejal.

NSi predlaga dodatno znižanje DDV na osnovna živila

Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. FOTO: Nova Slovenija

Opozoril je tudi, da je potrebno ukrepe usmeriti predvsem na reševanje treh problemov: visoke inflacije ter podražitve hrane in energentov. »Povprečje inflacije v EU je približno 8,6%, Slovenija pa je z 10,4% krepko nad tem povprečjem. Rast inflacije v naši državi se je zgodila predvsem v juniju. K visoki inflaciji je potrebno pristopiti proaktivno, le opazovanje inflacijskih gibanj ne bo dovolj.«

Primer pri hrani

Hrana se je junija 2022 na mesečni ravni podražila za 1,6 %, na letni ravni pa za 12,8 %. Junija 2022 je bila za 1,6 % dražja kot mesec pred tem in 12,8 % dražja kot junija 2021.

Pogledali smo, za koliko so se v primerjavi z julijem lani dvignile cene nekaterih osnovnih živil slovenskih proizvajalcev pri »najboljšem sosedu«:

  • 850 kilogramski hlebec kruha za en evro, 
  • liter sladoleda dražji za 60 centov, 
  • liter mleka za 25 centov in 
  • liter olja za 1,25 evra. 

Košarice osnovnih živil 

Napovedan ključen vladi ukrep oblikovanja košarice 15 osnovnih izdelkov in primerjanja njihovih cen je Cigler Kralj ocenil kot neresen in podcenjujoč do ljudi. »Vse pogosteje smo žal priča temu, da ljudje, ki delajo, ne zmorejo poplačati osnovnih življenjskih stroškov, kar je zaskrbljujoče,« je povedal in se zavzel za bolj aktivno pripravo ukrepov, ki bodo pomagali tudi srednjemu razredu.

»Ljudje bodo, če kriza udari tako, kot se napoveduje, živeli zelo težko, gospodarstvo in trg dela bosta lahko zelo prizadeta.« FOTO: Pixabay

Manjka aktiven pogovor s kmeti

Vodja poslanske skupine NSi je sicer pozdravil napovedan odkup slovenske pšenice, bil pa je kritičen do načina izvedbe.

»Izhodišča so nedodelana, izvedba ukrepov pa ni jasna. Spremljamo lahko odzive ključnih deležnikov, ki nimajo informacij o tem, koliko in po kakšni ceni se bo odkupovalo slovensko pšenico. V času, ko je žetev na vrhuncu, je tak način komunikacije neresen. Tako se s kmeti in proizvajalci hrane ne dela,« je še poudaril. Zato je vladi predlagal, da se s kmeti in drugimi deležniki v prehranski verigi čim prej usede za isto mizo in doreče podrobnosti.

Kruh dražji za en evro. FOTO: Pixabay

Razlog podražitve elektrike na mesečni ravni 

Veljati je prenehala večina ukrepov za omilitev posledic visokih cen energentov, zato so se pričakovano najbolj zvišale cene električne energije (za 53,9 %); njihov prispevek k mesečni inflaciji je bil 1,6 odstotne točke.

Nalaganje
Nazaj na vrh