Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Hodoš [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 04. 11. 2023 / 06:07
Oznake: Občina, Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2023 / 06:31
Potepuh: Hodoš [FOTO]
Stražni stolp pri Hodošu. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Hodoš [FOTO]

Vidne in nevidne meje imajo pomembno vlogo na vseh področjih življenja, zato morajo biti trdne in dobro varovane. Življenje ob naši državni meji je bilo včasih precej drugačno, kot je danes. To lahko začutimo tudi v občini Hodoš, kjer so pred petimi leti obnovili obmejna stražna stolpa. Nekoč so nanju plezali vojaki, zdaj privabljata izletnike in turiste.

Občina Hodoš leži na severovzhodu Goričkega. Meri osemnajst kvadratnih kilometrov in je po velikosti na 202. mestu med 212 slovenskimi občinami, po številu prebivalcev pa je predzadnja. V začetku letošnjega leta jih je imela 357. Manj prebivalcev živi le v občini Osilnica. V občini Hodoš sta dve naselji: Hodoš (278 prebivalcev) in Krplivnik (79 prebivalcev).

Naselje Hodoš leži nad levim bregom Dolenskega potoka, ki se malo niže izliva v Veliko Krko. Široka dolina ob njunem sotočju je skrbno obdelana, višje ležeče predele pa pokriva gozd. Skozi spodnji del naselja gre cesta proti Madžarski. Vzporedno z njo teče železnica. Prvi vlaki so tod vozili že leta 1907, ko so zgradili progo Murska Sobota–Körmend. S slovenskim železniškim omrežjem so jo povezali šele leta 1924. Leta 1968 so progo med Mursko Soboto in Hodošem ukinili, leta 2001 pa sta Janez Drnovšek in Viktor Orban znova odprla železniško povezavo med Slovenijo in Madžarsko.

Dom vidre in bobra

Če...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh