Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hudičevo brv odneslo, Nepomuk ostal

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 08. 2023 / 11:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2023 / 13:09
Hudičevo brv odneslo, Nepomuk ostal
Podrta Hudičeva brv in ohranjeno znamenje sv. Janeza Nepomuka ob poplavah v Škofji Loki. FOTO: Silvo Plavec/FB Turizem pod gradom

Hudičevo brv odneslo, Nepomuk ostal

Poplave v Škofji Loki niso prizanesle enemu najbolj prepoznavnih simbolov mesta, ki ga je desetletja varoval zavetnik mostov sv. Janez Nepomuk.

Poljanska Sora v Škofji Loki je pri priljubljenem kopališču v Puštalu peneča in deroča, ob zadnjih poplavah pa je z uničevalno močjo podrla eno od znamenitosti mesta – Hudičevo brv. Je pa domala nedotaknjeno ostalo znamenje sv. Janeza Nepomuka, ki je brv čuvalo dolga desetletja.

Lesena brv s tremi različnimi imeni – znana tudi kot Puštalska ali Kriva brv – je bila vez med starim mestnim jedrom in Puštalom ter kopališčem. Skozi leta je postala prepoznavni simbol Škofje Loke.

V pisnih virih se prvič omenja že leta 1639. Ime je, kot je zapisal največji poznavalec loške zgodovine dr. France Štukl, dobila zaradi prikazovanja hudiča, ki so ga Puštalci pregnali s postavitvijo kapelic na obeh straneh brvi. Nato se je hudič začel prikazovati na sredini brvi, pa so še tam postavili znamenje, posvečeno sv. Janezu Nepomuku, in ga tako dokončno pregnali pod bližnjo Šturmovo skalo.

»Je bil včasih v Puštalu hudič, kateri je Puštalcem nagajal in prevračal čolne, ko so...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh