Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

IJS: Slovenija v oranžni fazi, v treh tednih lahko v rdeči

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 11. 08. 2021 / 14:48
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2021 / 14:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
IJS: Slovenija v oranžni fazi, v treh tednih lahko v rdeči
Delta v državi predstavlja že skoraj 100 % vseh okužb z novim koronavirusom. FOTO: Tatjana Splichal

IJS: Slovenija v oranžni fazi, v treh tednih lahko v rdeči

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni se Slovenija že nahaja v oranžni fazi, po napovedih pa bi v rdečo lahko prišla v začetku septembra, pravijo na Institutu Jožef Stefan.

Podvojitveni čas epidemije je približno 20 dni. Čeprav počitniška sezona deluje kot delo zaprtje države, lokalno okuževanje narašča, kaže projekcija širjenja epidemije na IJS. Iz epidemioloških podatkov NIJZ je razvidno, da bi epidemija naraščala tudi, če ne bi prišlo do novih okužb, ki k nam prihajajo iz tujine. 

Različica delta

Zadnja različica je za kar 50 % bolj nalezljiva od alfe, narašča pa tudi zaradi uvoza iz drugih držav. Delta je tako po deležu v populaciji že skorajda povsem prevladujoča.

Včerajšnji podatki za Slovenijo

Število potrjenih okužb v torej se je povzpelo na 248 primerov, opravljenih je bilo 1974 PCR testov, kar je 12,6 odstotka, kažejo podatki NIJZ. Sedemdnevno povprečje je po novem 139. Trenutno efektivno reprodukcijsko število pri upoštevanju uvoženih okužb znaša, 1,40, lokalno pa 1,20, sta pa obe številki nižji od zadnje napovedi.

Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi se morali vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepiti in se zaščititi pred hujšim potekom bolezni. (IJS)

Ob nezadostni precepljenosti bi lahko v jeseni v bolnišnicah presegli drugi val epidemije. Cilj je sicer 90 % precepljenost odrasle populacije, trenutno smo na 48 %.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh