Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ima Slovenija svojega zavetnika?

Za vas piše:
Alojzij Cvikl
Objava: 30. 11. 2022 / 13:11
Oznake: Duhovnost, Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 13:19
Ima Slovenija svojega zavetnika?
FOTO: Pexels

Ima Slovenija svojega zavetnika?

Po mašah na TV Exodus se moli rožni venec Božjega usmiljenja. Pred začetkom molitve se vedno navede zavetnika vzhodne Evrope sv. Andreja in zavetnika Ukrajine sv. Jozafata Kunčeviča. Zanima me, kako je glede tega s Slovenijo. Nisem še slišal, da bi v Sloveniji imeli svojega svetniškega zavetnika. Zanima me, zakaj tega v Sloveniji ni? Mislim, da je dobro za državo, da ima svojega zavetnika.

Spoštovani g. Andrej, hvala za vaše vprašanje. Res je, da mnoge dežele imajo ne le enega zavetnika dežele, ampak tudi po dva ali več. Cerkev razglasi določenega svetnika za zavetnika dežele z namenom, da se verniki poistovetijo z vrlinami, ki jih je svetnik posebej živel in oznanjal. V svetniku prepoznavajo vzor uresničene človečnosti in vzvišene svetosti. Do zavetnika čutijo globoko spoštovanje in naklonjenost. Svetnik je vedno vir navdiha in upanja, saj nam pomaga, da na življenje gledamo z optimizmom, gojimo zavest, da živimo v svetu, v katerem so nam naši bližnji, ljudje, pa tudi živali in rastline ter vse stvarstvo, bratje in sestre. Imeti zavetnika pa ni le čast, ampak tudi odgovornost, da nadaljujemo z njegovim sporočilom, držo, vrednotami in duhovnostjo, ki jo je živel in nam jo je zapustil.

Tudi slovenska Cerkev ima svojega zavetnika oziroma zavetnico. To je Marija Pomočnica, ljudsko imenovana Marija Pomagaj, ki jo pod tem imenom častimo še posebej na Brezjah. Slo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh