Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ime se mu zelo prilega

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 28. 03. 2024 / 20:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2024 / 12:04
Ime se mu zelo prilega
FOTO: Ivan Esenko

Ime se mu zelo prilega

Med repatimi dvoživkami, ki živijo pri nas, bomo našli sama ljubka in povsem nenevarna bitja. V tej ranljivi živalski skupini so vsi predstavniki obdarjeni z repom, kar jih prepričljivo razlikuje od žab in krastač.

Tudi njihova telesa so neznatna v primerjavi s slednjimi, po obliki pa jih lahko še najbolje primerjamo s kuščaricami, s katerimi pa seveda niso v sorodu, saj so te predstavnice plazilcev. Pupki imajo izrazito bočno sploščen rep, s katerim plavajo. Tako oblikovan rep omogoča v vodi močan odriv, kar postavlja pupke med dobre plavalce.

Največji pri nas in na celotni celini je veliki pupek (Triturus carnifex), saj lahko preseže dolžino 20 cm. Večino življenja preživi na kopnem, konec februarja pa se odpravi v vodo, kjer se razmnožuje. V vodi ostane vso pomlad. Samci imajo v svatbenem času izrazit greben na hrbtu, medtem ko so samice brez njega. Samice imajo na hrbtu po celotni dolžini izrazito rumeno črto. Po trebuhu so kričeče oranžni s črnimi pikami oziroma pegami. Velikega pupka najdemo v raznolikih vodah: v mlakah in kalih, na Ljubljanskem barju je pogost v kanalih, zaide pa tudi v korita za napajanje živine in vodnjake. Eden glavnih pogojev za naselitev je, da v...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh