Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iskanje humanizma

Za vas piše:
Jože Horvat
Objava: 05. 07. 2023 / 09:37
Oznake: Knjiga, Svet
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 10:32
Iskanje humanizma
Friedrich Schiller (1759–1805). FOTO: Arhiv Družina

Iskanje humanizma

Umetnost oz. knjiga kot sredstvo za »estetsko revolucijo« v viziji nemškega pesnika F. Schillerja: neuresničljiva ideja?

Ko so jakobinci v francoski revoluciji leta 1793 pobili na deset­-tisoče ljudi, so bili mnogi tedanji, tudi liberalni duhovi v Evropi zgroženi, med njimi znameniti nemški klasik, pesnik in dramatik Friedrich Schiller (1759–1805).

Na francoske revolucionarne krutosti leta 1793 se je Schiller odzval s svojimi filozofsko intoniranimi eseji Pisma o estetski vzgoji človeka in O vzvišenem. Z njimi je odgovarjal na revolucionarno nasilje jakobincev; zasnoval je, kot so njegovo pisanje poimenovali poznavalci, svojo »estetsko revolucijo«: s pomočjo umetnosti vzgojiti človeka tudi proti nasilju, tj. v demokratično osebo, vredno tega imena. To poenostavljeno pomeni, da naj bi se človek s pomočjo branja oz. študija umetniških del izognil poplitvenju svoje narave in dosegel stanje, podobno stanju, »ko se igra« – ko je najbolj človeški in svoboden. Kot pesnik in dramatik je verjel v moč lepih umetnosti, zlasti literature (njegova pesem Oda radosti je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh