Zapri
Iskanje

[Iz arhiva] Alojz Rebula: Česa na volitvah ne boš volil, če si kristjan

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 19. 04. 2022 / 13:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 13:54
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

[Iz arhiva] Alojz Rebula: Česa na volitvah ne boš volil, če si kristjan

[Iz arhiva] Alojz Rebula: Česa na volitvah ne boš volil, če si kristjan
Zastavonoša Besede Alojz Rebula (1924–2018). FOTO: Tatjana Splichal
Pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami je te dni po družbenih omrežjih zaokrožil še vedno silno aktualen »Credo« pokojnega »zastavonoše Besede« Alojza Rebule (1924–2018) iz Družininega arhiva, ki ga v nadaljevanju v celoti poobjavljamo še enkrat. Česa torej na volitvah ne boš volil, če si kristjan?

Česa na volitvah ne boš volil, če si kristjan

1. Ne boš volil totalitarizmov in ne njihovih nasledkov, saj tisti sistemi dopuščajo eno samo stranko, jemljejo svobodo govora in medijev, uporabljajo tajno politično policijo, zganjajo kult osebnosti, dokler je živa. V tem primeru res ni izbire, če si Evropejec, saj je zgodovina naredila iz totalitarizmov samo spomin groze. Med drugimi narodi smo jo občutili tudi Slovenci in se niti po 70 letih nismo grozljivega spomina še znebili.

2. Ne boš volil politične formacije, ki je programsko protikrščanska, se pravi dejansko proti duhovnemu ozračju, ki ga naš narod diha že dobrih 1000 let in je dejansko najmočnejši nosilec narodne zavesti tudi danes. Zamisli si, koliko bi bilo še onkraj meja slovenske države Slovencev, ko jih ne bi na svoj narod vezala prav krščanska religija.

Popolno nezrelost pa boš pokazal s tem, da se volitev ne boš udeležil, češ da se v politiki nič ne spremeni. FOTO: Tatjana Splichal

3. Kot državljan moraš imeti smisel za realnost. Se pravi za možno in nemožno v družbi. V volilni kabini boš obstal pred množico vseh mogočih strankarskih vabil. Svojega glasu ne boš zapravil tako, da ga boš dal strančicam, ki nimajo najmanjših vladnih možnosti in so bolj kot ne izraz neke širše skupnosti! Čudaških in osebnih ambicij.

Svoje narodne nezrelosti ne boš pokazal s kakšno nerealistično držo, ampak s podporo formacijam, ki imajo na eni strani neko vladno možnost, na drugi pa temeljni humanistični nazor, ki nadvse spoštuje tudi tvoje versko prepričanje, kolikor ga imaš.

Popolno nezrelost pa boš pokazal s tem, da se volitev ne boš udeležil, češ da se v politiki nič ne spremeni. Tako globoko se lahko spremeni, da pisec Creda od leta 1945 do leta 1990 tega sestavka ne bi bil mogel napisati, ti pa ga ne bi mogel brati.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close