Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Matjaž o sinodi, prebujanju aktivnih laikov in drugih izzivih Cerkve

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 05. 04. 2023 / 08:28
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2023 / 12:08
Škof Matjaž o sinodi, prebujanju aktivnih laikov in drugih izzivih Cerkve
Celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Škof Matjaž o sinodi, prebujanju aktivnih laikov in drugih izzivih Cerkve

Celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki je pri SŠK odgovoren za sinodo, o uresničevanju sinodalnega procesa, o prebujanju aktivnih laikov in drugih izzivih Katoliške cerkve v Sloveniji.

Pred dvema letoma vas je papež Frančišek imenoval za celjskega škofa. Kako ste si škofovsko službo predstavljali takrat, kako danes?

Je razlika. Zdaj je ta predstava napolnjena z dvema letoma konkretnih izkušenj z ljudmi, z novimi sodelavci, s katerimi delam. V začetku nisem imel dosti predstav o pastoralnih širinah in izzivih na terenu škofije. Zato mi je bilo prvo obdobje pomembno za vzpostavljanje odnosov in struktur za trajno duhovno formacijo duhovnikov in laikov.

Obiskal sem kar velik del župnij. Iz bolj uradnega spoznavanja smo zdaj prešli že na bolj osebno raven. To pa prinese tisto življenjsko barvo in lepoto, ki morda ni idealistična, je pa realna in življenjska. Iz vsake župnije, s katere se vračam s pastoralnih obiskov, prihajam bolj utrjen in bolj zadovoljen ter bolj hvaležen, da lahko opravljam poslanstvo pastirja.

Ob nastopu službe ste dejali, da bo vaša naloga predvsem graditev občestev. Ste zadovoljni s potjo, ki ste jo opravili v te...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh