Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbranec ljudstva, ki je doslej na sejah DZ izrekel 72 besed

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 04. 2023 / 07:14
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2023 / 07:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbranec ljudstva, ki je doslej na sejah DZ izrekel 72 besed
Dejan Zavec je med javno bolj prepoznavnimi poslanci Svobode, čeprav je poslanskih klopeh večinoma tiho. FOTO: FB Gibanje Svoboda

Izbranec ljudstva, ki je doslej na sejah DZ izrekel 72 besed

Danes mineva natanko leto dni od državnozborskih volitev, ki so na oblast ustoličile vlado dr. Roberta Goloba. Volivci so največjo podporo naklonili novonastalemu Gibanju Svoboda, v poslanske klopi pa izvolili tudi obraze, ki jih je na sejah komaj kdaj slišati.

Dejan Zavec je bil kot nekdanji boksarski šampion, za katerega je pesti držala vsa Slovenija, lahka vaba za volivke in volivce. Na listi Gibanja Svoboda je kot popoln politični začetnik v volilnem okraju Ptuj 2 prepričal več kot tretjino volilnega telesa (34,63 % oziroma 3976 glasov), kar je bil drugi najboljši rezultat stranke v volilni enoti Ptuj, s čimer se je brez težav prebil v parlamentarne klopi.

»Da je nekomu mar in da je majhen človek slišan«

»Politika je bila kriva, da se danes po politikih zliva veliko gnojnice. Ravno to je bil eden od razlogov, zakaj vstopiti v politiko in obrniti ta trend. Kajti politika mora biti ogledalo družbe. Kandidiram, ker bi rad pripomogel k temu, da družba dobi občutek, da je nekomu mar, da je majhen človek slišan. In da se ljudje zlasti zavedajo, da če bodo kaj dali, bodo kaj imeli. Jaz sem se odločil, da bom dal sebe, poskušal dati družbi nekaj nazaj, saj sem od nje dobil zelo veliko,« je pred volitvami dejal Dejan Zavec.

Le dvakrat se je oglasil

Lepe besede, kaj pa dejanja? Po podatkih Parlametra je Dejan Zavec z velikim naskokom najtišji poslanec devetega mandata državnega zbora, saj je doslej na sejah izrekel zgolj – reci in piši – 72 besed, kar je manj kot njegova zgoraj zapisana izjava. Prvič je za besedo prosil 14. oktobra lani, drugič pa natanko mesec dni pozneje.

Na odboru za kmetijstvo

»Hvala lepa in pa lep pozdrav vsem. Zahvaljujem se vsem posameznikom in pa organizacijam, ki skrbijo za preudarno ravnanje s prehrano. Jaz pa bi želel poudariti samo to, da je na vseh nas sedaj eno zelo pomembno opravilo, da človek ne bo umrl od lakote zraven polnega krožnika. Hvala,« je Zavec dejal na 3. redni seji odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o strategiji za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.

Ob interpelaciji ministrice Fajonove

»Hvala za besedo. Jaz mislim, da imamo tukaj veliko resnega dela, ne pa osebnega obračunavanja. Ministrica, močno in res iskreno vas podpiram. Hvala,« pa so bile Zavčeve doslej zadnje javno izrečene besede v državnem zboru, in sicer na novembrski 23. izredni seji ob interpelaciji ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon.

Bolj kot po besedah si bo javnost Dejana Zavca zapomnila po dejanjih. FOTO: zajem zaslona

Ne želi biti glasen in neustvarjalen

Dejan Zavec je nedavno v oddaji Svet na Kanalu A priznal, da si ni predstavljal, da je »politika lahko tako živa in tako zahtevna«, pa tudi, da kot politik ne želi »biti glasen in neustvarjalen. Nesmiselno se mi zdi, da povem na malo drugačen način, kar je povedano že 50-krat«. V pogovoru za Štajerski tednik pa je izpostavil, da obsega in uspešnosti poslanskega dela ni mogoče oceniti zgolj s podatki Parlametra.

Veliko neopaznega dela

»Veliko večino dela namreč opravimo brez prisotnosti medijev, ko nismo pred mikrofoni ali kamerami. Dejavni smo v poslanskih skupinah, pri pripravi stališč za seje delovnih teles in plenarna zasedanja ter v svojih poslanskih pisarnah. Ničesar od tega pa, žal ali na srečo, Parlameter ne beleži,« je še pojasnil Zavec.

Kar 96-odstotno navzoč na glasovanjih

Je tudi eden od osmih poslancev, ki doslej še niso oddali niti ene poslanske pobude ali postavili poslanskega vprašanja, toda pa drugi strani zelo redno – kar 96-odstotno (povprečje je 87 %) – navzoč na glasovanjih v okviru sej državnega zbora. Je podpredsednik ustavne komisije ter odborov za gospodarstvo in za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Boksarski dvoboj v poslanskih klopeh

No, ko bo enkrat mandata konec, pa vsaj iz enega razloga ne bo mogoče reči, da Dejana Zavca ni bilo opaziti v poslanskih klopeh. Za veliko dvignjenega prahu je namreč dvignil njegov oktobrski boksarski dvoboj »za dober namen« s predsednico državnega zbora in strankarsko kolegico mag. Urško Klakočar Zupančič kar v državnozborski dvorani.

Kdo so najzgovornejši?

In še mimogrede: če je Zavec z 72 besedami najtišji poslanec tega sklica državnega zbora, pa so na drugi strani med najbolj gostobesednimi poslanec Levice Miha Kordiš z 244.267 izrečenimi besedami ter štirje poslanci SDS: Andrej Hoivik (204.009), mag. Branko Grims (174.553), Franc Breznik (174.333) in Zvonko Černač (159.373). Oba najzgovornejša sta, zanimivo, Škofjeločana.

Nalaganje
Nazaj na vrh