Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbrisani termini za skoraj 6000 posameznikov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 09. 11. 2022 / 14:15
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2022 / 14:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbrisani termini za skoraj 6000 posameznikov
FOTO: Tatjana Splichal

Izbrisani termini za skoraj 6000 posameznikov

Na ministrstvu za zdravje so oktobra znova vzpostavili sistem brisanja neizkoriščenih terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov. Pri tem so 5977 osebam izbrisali prihodnje termine. Odgovornost pripisujejo napakam zdravstvenih izvajalcev pri zamikanju terminov, zato jih pozivajo, da ugotovijo, kje je prišlo do napak.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila v. d. generalnega direktorja direktorata za digitalizacijo v zdravstvu na ministrstvu za zdravje Alenka Kolar, je bila storitev brisanja terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov, ki se jih bolniki niso udeležili, v obdobju epidemije covida-19 ustavljena.

Sistem je bil 21. oktobra začasno izklopljen

Z ministrstva so zdravstvene izvajalce 26. septembra obvestili o ponovnem vklopu storitve z 10. oktobrom in jih pozvali, da se nanj pripravijo. Zaradi težav, ki so jih javili nekateri izvajalci, so 21. oktobra sistem začasno izklopili ter zavodom in podjetjem, ki skrbijo za njihove informacijske sisteme, sporočili, naj do 1. novembra uredijo notranje čakalne sezname, poroča STA. 1. novembra pa je bil sistem znova vklopljen.

Škoda pri skoraj 6000 osebah

Po prvem vklopu storitve brisanja 10. oktobra je bilo iz sistema izbrisanih 645.690 naročil s točnim terminom, po ponovnem vklopu storitve novembra je bilo do torka izbrisanih še 424.732 napotnic, prav tako večina iz zadnjih dveh let. Izbrisani termini se nanašajo na dobrih 294 tisoč oseb.

Od tega je do škode prišlo pri 5977 osebah, ki so imele eno ali več napotnic za pregled v prihodnosti, torej pregled, ki se ga še niso mogli udeležiti. Nekaterim izmed njih so izbrisali tudi vse kasnejše termine za določeno zdravstveno storitev oz. pregled. Med njimi je sicer na srečo del posameznikov, ki so čakali na rentgen prsnega koša, kjer čakalnih dob praktično ni, je poudarila Kolarjeva.

Bolniki že vedo za izbris?

Na vprašanje, ali so vsi prizadeti bolniki o izbrisu svojih terminov že obveščeni, je odgovorila, da je mogoče, da kateri izvajalci še ne vedo, da so napravili napake. »Te ljudi je treba poklicati, ugotoviti, kje je bila storjena napaka.« Bolnikom z izbrisanimi termini je čim prej treba zagotoviti nove, je dodala. Težavo bodo po njenih besedah imeli tudi družinski zdravniki, ki bodo morali namesto izbrisanih izdati nove napotnice.

Izbris v ZD Idrija

Da je prišlo do izbrisa terminov s čakalnih seznamov, so že ugotovili v Zdravstvenem domu (ZD) Idrija. Gre za 11 spomladanskih kontrolnih pregledov v njihovi pulmološki ambulanti, ki so jih zaradi bolniške odsotnosti zdravnice prestavili.

Na vprašanje, kakšne bodo posledice za bolnike, je direktor odgovoril, da upa, da nobene, saj so ponovno vzpostavili čakalne knjige v stanju, ko je bilo pred izbrisom. Je bilo pa potrebnega veliko administrativnega dela, tudi za družinske zdravnike, ki so morali napotnice izdati znova, navaja STA. Prizadetim bolnikom so uspeli zagotoviti predvidene termine.

V NSi pričakujejo podrobna pojasnila

V NSi menijo, da je to nedopustno ter od odgovornih pričakujemo jasna in podrobna pojasnila, kako je do tega sploh lahko prišlo. »S takšnimi dejanji je žal še dodatno omajano zaupanje v delovanje slovenskega javnega zdravstvenega sistema. Zato bomo zahtevali nujno sejo odbora za zdravstvo v zvezi z omenjenim dogodkom,« sporočili iz NSi.

Kupi v trgovini

Duhovno zdravje
Osebna rast
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh