Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjemna suša ogroža življenje v slovenskih vodotokih. Bodo izsušili reko Rižano?

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 12. 08. 2022 / 19:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2022 / 20:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izjemna suša ogroža življenje v slovenskih vodotokih. Bodo izsušili reko Rižano?
Cerkniško jezero v sušnih obdobjih povsem presahne. FOTO: Wikipedija

Izjemna suša ogroža življenje v slovenskih vodotokih. Bodo izsušili reko Rižano?

Koprski ribiči so se z ogorčenjem odzvali na novico, da je Rižanski vodovod začel zmanjševati količino vode v strugi reke Rižane. V vodovodu pa poudarjajo, da pretoka ne morejo povečevati, ker vode ni. Na Cerkniškem jezeru pa so zaradi suše zasuli nekaj manjših požiralnikov in s tem ohranili življenje v ribniku Rešeto.

Huda suša pred odgovorne postavlja izjemno težavne odločitve o tem, komu dati prednost v sušnem obdobju, ki je popolnoma izpraznilo struge slovenskih rek. Ti dosegajo že zelo kritične ravni. Pretok reke Rižane pod Kubedom je danes ob devetih dopoldne na merilnem mestu pod Kubedom dosegel le še 80 litrov na sekundo. V vodnem dovoljenju za rižanski vodovod pa piše, da bi moral ta v reki zagotavljati pretok vsaj 110 litrov na sekundo.

To je sprožilo ogorčenje med člani Ribiške družine Koper, kjer so od podjetja zahtevali spoštovanje koncesijske pogodbe. V nasprotnem primeru napovedujejo tudi kazensko ovadbo.

Vode ni

Kot so zagotovili na Rižanskem vodovodu, pretoka vode ne morejo več povečevati, ker vode preprosto ni. A člani ribiške družine so na početje vodovoda kljub temu izrekli številne ostre besede. Še zlasti so bili člani družine kritični do prošnje za morebitno preselitev rib v druge vodotoke.

"Celotnega habitata ni mogoče preseliti. Ne bomo pristali na nobeno premikanje rib," je bil ob tem jasen član ribiške družine Miha Bertok.

Na te obsodbe se je direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj odzval z besedami, da podjetje ni povzročilo suše, ampak je tudi samo prva žrtev te suše. Ob tem je dejal, je hvaležen ljudem, ki so večinoma razumeli, v kakšni stiski so v tem času. "Žal se tudi v teh časih najdejo posamezniki, ki tega očitno ne razumejo."

Poudaril je tudi, da ima v trenutnih razmerah čisto vest: "Iz reke Rižane ne priteče samoumevno več nič. Vse, kar priteče ali pa vzamemo, je iz njenega zaledja, podtalja, ki je omejeno. Vsak dan je tam manj vode. Vsak dan je manj jemljemo za potrebe vodooskrbe. Pri tem pa še vedno vračamo v strugo maksimalne količine, ki jih lahko damo. Te količine niso več zadostne ne za enega ne za drugega."

Ogrožene tudi ribe v Cerkniškem jezeru

Izjemno slaba je tudi situacija na Cerkniškem jezeru, kjer se vse bolj zmanjšuje količina vode v ribniku Rešeto. To je še edino vodno telo na območju jezera, rib od tam pa ta trenutek ni mogoče preseliti nikamor. Zato je Notranjski regijski park dovolil, da se zasujejo nekateri požiralniki na območju jezera, s čimer s omogočili, da nekaj vode iz potoka Stržen spet pride tudi do ribnika v Rešetu.

"Prej je voda iz struge Stržena (glavnega vodotoka na Cerkniškem jezeru) odtekala v novo nastale luknje, z zasutjem pa se je spet omogočil dotok vode v ribnik v Rešetu. Tako se je rešilo zaradi suše zdesetkani ribji živelj, predvsem za Cerkniško jezero značilne in avtohtone ribe," svojo odločitev pojasnjujejo v Notranjskem regijskem parku.

Požiralniki se na območju Cerkniškega jezera sicer odpirajo ves čas, zato takšna odločitev za jezersko območje ne bo imela večjih posledic. Ribiči in civilna zaščita pa na ta način že več desetletij ščitijo jezero pred izumrtjem avtohtonih ribjih vrst. Vendar pa takšno početje dovolijo zgolj v primeru, ko pomanjkanje vode ogroža zavarovane in ogrožene vrste rastlin in živali.

Nalaganje
Nazaj na vrh