Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izraelski vozel

Za vas piše:
Renato Podbersič
Objava: 04. 05. 2023 / 10:52
Oznake: Svet, Zgodovina
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2023 / 07:27
Izraelski vozel
Pogled na Jeruzalem z Oljske gore. FOTO: arhiv Renata Podbersiča ml.

Izraelski vozel

Pred tri četrt stoletja so Judje v Tel Avivu razglasili samostojno državo Izrael. Že tako zapleten bližnjevzhodni klobčič je dobil nov vozel, ki do danes ni presekan.

O začetkih judovstva

Judje in kristjani imamo skoraj štiri tisoč let skupne zgodovine. Naše versko izročilo pravi, da je Jahve sklenil večno zavezo z Abrahamom in njegovimi potomci. Abrahama je poslal v novo domovino, biblijski Kanaan. Judje, kristjani in muslimani so se razvili iz vere očaka Abrahama in zvestobe enemu Bogu – Bogu Očetu.

Po dveh velikih judovskih uporih proti rimskemu imperiju sredi prvega in sredi drugega stoletja je bila Judeja opustošena, skoraj celotno judovsko prebivalstvo so Rimljani pobili oz. odpeljali v suženjstvo. Sredozemlje so po letu 70 po Kr. preplavili judovski ujetniki in izgnanci. Konec je bilo sanj o judovski neodvisnosti, začelo se je obdobje razseljenosti po svetu in okrepila se je judovska diaspora.

Po uničenju templja in rimskih posegih v Judeji se je moralo judovstvo prilagoditi novim razmeram. Njegovo duhovno središče v jeruzalemskem templju je bilo uničeno, prav tako z njim povezana visoka duhovščina. Sinagoge...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh