Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izrazi zahvale dr. Lovru Šturmu za uresničeno življenjsko poslanstvo

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 03. 12. 2021 / 12:01
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2021 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izrazi zahvale dr. Lovru Šturmu za uresničeno življenjsko poslanstvo
Dr. Lovro Šturm (1938-2021) FOTO: Tatjana Splichal

Izrazi zahvale dr. Lovru Šturmu za uresničeno življenjsko poslanstvo

Na včerajšnjo smrt dr. Lovra Šturma, pravnika, profesorja, ustavnega sodnika, politika, publicista, so se odzvale številne ustanove in posamezniki, kar je le še en izraz več velikega in nespornega ugleda, ki ga je pokojni upravičeno užival v slovenski družbi, pa tudi v mednarodnem okolju.

Ob smrti zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani, nekdanjega ustavnega sodnika in ministra, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor izrazil sožalje njegovi družini in ob tem spomnil, da je dr. Lovra Šturma odlikoval s srebrnim redom za zasluge za izjemen prispevek pri uveljavljanju pravne države, ustavnosti in ustavne znanosti. V utemeljitvi priznanja, ki je bilo podeljeno februarja 2020, je bilo med drugim poudarjeno, da je dr. Šturm s svojim znanjem in ugledom pomembno prispeval k demokratizaciji Slovenije že pred letom 1990 ter s svojimi številnimi prispevki sodeloval pri preoblikovanju ustavnega sistema in prehodu v ustavno demokracijo.

Ob podelitvi srebrnega reda za zasluge FOTO: Tatjana Splichal

Predsednik vlade Janez Janša – dr. Šturm je bil pravosodni minister v njegovi prvi vladi v obdobju 2004–2008 – je ob sožalju ženi in hčerki spomnil, da je bil pokojni med ustanovnimi člani Demosa v času zorenja slovenske pomladi in osamosvajanja, član Ustavnega sodišča RS, Zbora za republiko, dveh vlad, zlasti pa »velik domoljub, intelektualec in bojevnik za človekove pravice«.

Predsednik Nove Slovenije (dr. Šturm je bil minister iz kvote te stranke) Matej Tonin je o pokojnem zapisal: »Dr. Lovro Šturm je bil neutruden borec za dosledno uveljavljanje načel pravne države in vrednot slovenske osamosvojitve. S svojim delom je predstavljal zgled varovanja človekovih pravic in dostojanstva. Ob njegovi smrti sem v mislih in molitvah s svojci.«

V skupni izjavi sta se na smrt dr. Šturma, komendatorja reda sv. Gregorja Velikega in od leta 1999 tudi člana Suverenega malteškega reda, odzvala Akademsko društvo Pravnik in Slovenska škofovska konferenca:

Profesor Šturm je s svojim pedagoškim in znanstvenoraziskovalnim delom pomembno prispeval k razvoju pravnega študija in k razvoju slovenske pravne misli. Njegovo strokovno in znanstveno delo ni obsegalo samo področja upravnega prava in upravnih znanosti, temveč je segalo tudi na druga pravna področja, od ustavnega prava in prava človekovih pravic ter poprave krivic, prava verske svobode do humanitarnega in mednarodnega prava. 

Profesor Šturm je s svojimi raziskavami pomembno prispeval k razumevanju narave prava in zlorab prava v nedemokratični ureditvi. Kot sodnik in predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije je pomembno prispeval k oblikovanju doktrine svobodne in demokratične družbe, pravnih načel vladavine prava, načela sorazmernosti, predpostavk pravne države, pravne omejitve oblasti, varstva zasebne lastnine in posameznikove svobode. Izjemen čut za pravičnost ga je v vlogi ministra za pravosodje denimo vodil pri oblikovanju programa sodnih zaostankov. 

Slovenski škofje se Bogu zahvaljujejo za njegovo življenjsko poslanstvo še posebej na področju verske svobode slovenskih kristjanov.

Profesor Šturm je kot eden vodilnih teoretikov slovenske pravne misli s svojimi pogledi in z razlago Ustave Republike Slovenije pustil sledi generacijam študentov prava. Z neusahljivo energijo je bil predan delu in izzivom v številnih pravniških, pedagoških in znanstvenoraziskovalnih krogih. Izjemnega pomena je tudi njegova založniška dejavnost, v okviru katere je v naš prostor prinašal nove ideje, ki so bile vse zakoreninjene v klasični evropski demokratični in pravni misli. Neprestano se je zavzemal za prepoznanje dobrega, kar je izkazal tudi s svojim prispevkom na strokovnem srečanju Akademskega društva Pravnik leta 2009. 

Slovenski škofje izrekajo družini Šturm sožalje in se Bogu zahvaljujejo za njegovo življenjsko poslanstvo še posebej na področju verske svobode slovenskih kristjanov. 

»Bil je minister, ki je izhajal iz izkušenj in zgodovine. Verjel je v pravno državo in imel občutek za razvoj prava. Kot nekdanji ustavni sodnik in predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije se je zavedal pomena ustavnopravnih argumentov, četudi so bili le-ti zelo zapleteni. Imel je izjemen občutek za zgodovinske krivice in njihovo popravo. Kot velik mož se je znal tudi opravičiti – tudi osebam, ki so se jim zgodile kršitve človekovih pravic, in je te kršitve pravnomočno ugotovilo sodstvo,« so ob smrti zapisali v izjavi ministrstva za pravosodje, ki ga je pokojni dr. Šturm vodil v obdobju 2004–2008. Dodali so še, da bodo na ministrstvu pogrešali njegovo razgledanost in zmožnost dolgoročnega ter premišljenega razmišljanja; njegovi prispevki k razvoju pravne države in človekovih pravic v Republiki Sloveniji ter prispevki s področja poprave preteklih krivic, ne bodo pozabljeni.

FOTO: Tatjana Splichal

V spomin svojemu nekdanjemu predsedniku so se odzvali v Zboru za republiko:

Člani Zbora za republiko z žalostjo sprejemamo novico, da nas je zapustil naš dolgoletni predsednik in častni predsednik, dr. Lovro Šturm. Ko izrekamo naše globoko sožalje in sočutje njegovi družini, se hkrati zavedamo, da je k Bogu odšel človek, ki se je zapisal v nastajanje slovenske države pred tremi desetletji. Kot vrhunski pravnik je skupaj s svojimi kolegi dvignil ugled in raven Ustavnega sodišča na zavidljivo evropsko raven, v prvi sestavi te najvišje pravosodne institucije v demokratični državi. Vsak odhod takšne nesporne avtoritete, kot je bil dr. Šturm, je tudi izguba za raven pravne države, ki na žalost po treh desetletjih samostojne države ne dosega ravni začetkov Ustavnega sodišča v lastni državi. Kritični glas nekdanjih ustavnih sodnikov nam je v sedanjosti več kot potreben in nujen. Žal z dr. Šturmom eden od teh glasov odhaja. Ostaja pa prisoten v svojih knjigah in številnih publikacijah, predvsem pa v odločbah in mnenjih Ustavnega sodišča iz prvega mandata.

Kritični glas nekdanjih ustavnih sodnikov nam je v sedanjosti več kot potreben in nujen. Žal z dr. Šturmom eden od teh glasov odhaja.

V Zboru za republiko bomo tako pogrešali tista njegova mnenja in stališča, ki so nam vedno pomagala razumeti tudi zapletena in za pravne laike težko razumljiva pravna vprašanja. Pogrešali pa bomo tudi mirnega in treznega sogovornika, ki je vedno z veliko mero preudarnosti in razumnosti izrekal svoje premišljene poglede na slovenska in evropska družbena dogajanja. 

Hvaležni za vse, kar smo od dr. Šturma prejeli, mu želimo večni mir in neizbrisni spomin pri postavljanju temeljev slovenske države. 

Dr. Lovro Šturm je bil med drugim pobudnik ustanovitve Študijskega centra za narodno spravo in njegov poznejši velik dobrotnik, na kar so njegovi opozorili v spominski izjavi , v kateri so še zapisali: »S svojim delom je pomembno zaznamoval naš pravni in družbeni razvoj. Kot visokošolski učitelj je sooblikoval številne generacije mladih pravnikov, kot ustavni sodnik je prispeval h krepitvi pravne države in spoštovanja človekovih pravic ter temeljnih pravnih načel, kot minister si je odločno prizadeval za kakovostno in učinkovito pravosodje, kot urednik pa je slovenskemu bralstvu omogočil dostopnost del, ki spodbujajo aktivno državljanstvo in spoštovanje človekovih pravic. Njegovo znanstveno in strokovno delo ni le rezultat njegovih poklicnih kakovosti, temveč v enaki meri tudi njegovega mirnega, konstruktivnega in vztrajnega značaja, predvsem pa njegove načelne in neustrašene osebnosti.

Študijski center za narodno spravo je ob dnevu človekovih pravic decembra 2019 pripravil pogovor z dr. Šturmom, ki ga je vodil sodelavec centra, zgodovinar dr. Renato Podbersič. V tem pogovoru je dr. Šturm odprl vpogled tudi v svoje rodbinsko, strokovno in družinsko življenje.


Na smrt nekdanjega dekana Fakultete za poslovne vede so se odzvali pri Katoliškem inštitutu, v okviru katerega deluje ta prva fakulteta načrtovane katoliške univerze. »Dr. Šturm se je vključeval v življenje Katoliške cerkve v Sloveniji, med drugim kot član Suverenega malteškega viteškega reda. Na začetku delovanja Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu je bil njen predavatelj (2010–2015) in dekan (2011–2013), vse do leta 2021 tudi član senata. Njegov akademski prispevek in splošna naklonjenost razvoju katoliškega visokega šolstva sta tako vtkana v temelje Katoliškega inštituta,« so me drugim zapisali v spominski izjavi.

Dr. Lovro Šturm s sodelavci ob blagoslovitvi prostorov dekanata Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu septembra 2010 FOTO: Tatjana Splichal

Sedanji dekan Fakultete za pravo in poslovne vede dr. Mitja Steinbacher pa je o svojem predhodniku zapisal: »Njegov vpliv ob nastajanju nove države je zaznamoval nastanek slovenske ustave in odprl razpravo o temeljnih človekovih pravicah na Slovenskem. V marsičem je prispeval k boljšemu razumevanju svobodne in na ustavnih pravicah utemeljene družbe. Pod njegovo pobudo je nastal prevod številnih del, med drugim tudi Hayekovega temeljnega dela Ustava za svobodo.« Ob tem je izrazil osebno hvaležnost dr. Šturmu za povabilo k ustanavljanju Katoliškega inštituta in Fakultete za pravo in poslovne vede.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh