Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jakob Grmek s Škofijske gimnazije Vipava zlat na ekonomski olimpijadi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 08. 2023 / 15:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2023 / 15:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jakob Grmek s Škofijske gimnazije Vipava zlat na ekonomski olimpijadi
Slovenski udeleženci Mednarodne ekonomske olimpijade z Jakobom Grmekom (spodaj levo) na čelu. FOTO: FB Ekonomska fakulteta

Jakob Grmek s Škofijske gimnazije Vipava zlat na ekonomski olimpijadi

Petčlanska slovenska ekipa se z Mednarodne ekonomske olimpijade v Grčiji vrača s kar petimi kolajnami, za edino zlato pa je poskrbel dijak 4. letnika Škofijske gimnazije Vipava Jakob Grmek.

Jakob Grmek je bil na Mednarodni ekonomski olimpijadi že drugič zapovrstjo. Na lanski, ki je zaradi pandemije koronavirusa v organizaciji kitajskega Šanghaja potekala na daljavo, je osvojil bronasto kolajno in prispeval pomemben delež h končnemu ekipnemu šestemu mestu Slovenije med 43 zasedbami z vseh koncev sveta.

Maja uspešno skozi državno sito

Letos se je Jakob na 6. Mednarodno ekonomsko olimpijado za srednješolce prebil skozi izbirno tekmovanje za slovensko ekipo, ki se ga je 12. maja na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani udeležilo 13 dijakinj in dijakov, peterica od njih pa si je prislužila pot v Grčijo, so sporočili z Ekonomske fakultete.

Državni prvak

Že aprila je Grmek pod mentorstvom Jane Kete postal državni prvak v znanju ekonomije ter finančne matematike in statistike, junija je bil ob zaključku tekmovanj v organizaciji DMFA povabljen na slavnostno prireditev »Bistroumni 2023«, ob koncu šolskega leta pa je na zaključni prireditvi Škofijske gimnazije Vipava prejel posebno nagrado za svoje dosežke.

Jakob Grmek (prvi z leve) se je drugič zapored udeležil Mednarodne ekonomske olimpijade. FOTO: FB Ekonomska fakulteta

Še tri srebrne in ena bronasta medalja

Letos so poleg Jakoba slovensko ekipo sestavljali še Živa Cvitkovič, Špela Gačnik in Žiga Groff z Gimnazije Bežigrad ter Benjamin Gašperin z Gimnazije Kranj. Špela, Žiga in Benjamin so se okitili s srebrnimi medaljami, Živa pa z bronasto. Enako kot lani je bila Slovenija šesta v razvrstitvi vseh ekip, obenem pa še tretja v skupnem seštevku točk iz finančne pismenosti.

Hibridna olimpijada

Mednarodna ekonomska olimpijada je letos potekala hibridno, saj se je 14 ekip, tudi slovenska, zbralo v grški Portarii blizu Volosa, medtem ko je še 34 ekip sodelovalo prek spleta. Tekmovalci so se pomerili v treh preizkušnjah: individualnih tekmovanjih iz ekonomije in finančne pismenosti ter skupinskem v pripravi študije poslovnega primera.

Mentorji

Slovensko ekipo sta na tekmovanju, ki je potekalo med 25. julijem in 2. avgustom, vodila Tomaž Košir z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko in Aleš Toman z ljubljanske Ekonomske fakultete, pri pripravah ekipe pa so pomagali še Tanja Istenič, Darija Aleksić in Damjana Kokol Bukovšek z Ekonomske fakultete.

Jakobu Grmeku iskreno čestitamo za najžlahtnejše odličje in mu želimo uspešno tudi v prihodnje!

Nalaganje
Nazaj na vrh