Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Dominici

Objava: 11. 07. 2011 / 06:48
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje

Janez Dominici

Nihče si najbrž ni predstavljal, da bo mož, ki je v mladosti jecljal, postal eden največjih govornikov svoje dobe. Bl. Janezu Dominici je to uspelo z veliko vztrajnostjo in na priprošnjo sv. Katarine Sienske. Kot dominikanec, željan skromnega in spokornega redovniškega življenja, je reformiral in ustanovil mnoge samostane, bil nekaj časa vrhovni predstojnik, postal škof v Dubrovniku, bil imenovan za kardinala in celo nuncija. Povsod je s svojo osebno svetostjo spodbujal k poglobljenemu duhovnemu življenju, se zavzemal za odstop razkolnih papežev in vnovično vzpostavitev edinosti v Cerkvi. V svojem času je veljal za eno najbolj slavnih osebnosti Evrope.





Ime: Ime Janez izhaja iz hebrejskega imena Jehohanan, ki pomeni »Jahve (Bog) je milostljiv«.

Rodil se je: konec leta 1355 ali na začetku leta 1356 v Firencah v Italiji,

umrl pa 10. junija 1419 v Budimpešti na Madžarskem.

Družina: Oče Dominik Banchini ali Bacchini je bil trgovec s svilo, materi pa je bilo ime Pavla.

Skupnost: Dominikanci so pridigarski red, ki ga je v 13. stoletju ustanovil sveti Dominik Guzman, Španec.

Delo: Janez je bil začetnik reforme dominikanskega reda, ki ga je povrnil k prvotnim ostrim redovnim predpisom. Sezidal je več samostanov, med njimi zelo znanega Fiesole nad reko Arno, nastopal je kot pridigar moralne prenove, vodil ljudske misijone, bil sloveč pridigar, opravljal je državniška poslanstva ter bil pobudnik in papežev zastopnik na koncilu v Konstanci.

Sodobniki: sv. Katarina Sienska, sv. Antonin Pierozzi, bl. fra Angelico, papeži Bonifacij IX., Inocenc VII., Gregorij XII., Martin V.

Zavetnik: Nima posebnega patronata.

Kreposti: Bil je silno goreč za božjo čast, velik spokornik in človek molitve, izredne modrosti, čistosti, požrtvovalne delavnosti in ponižne službe Cerkvi. Bil je tudi velik borec za edinost v Cerkvi.

Kardinal: Za kardinala ga je imenoval papež Gregor XII. 9. maja 1408.

Upodobitve: Najbolj znano njegovo upodobitev je naslikal fra Angelico v samostanu sv. Marka v Firencah, kjer je naslikan kot dominikanec s kardinalskim klobukom, v roki drži knjigo.

Goduje: 30. maja.
Nazaj na vrh