Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Krstnik de Rossi

Objava: 11. 07. 2011 / 06:55
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Krstnik de Rossi

Janez Krstnik de Rossi

Janez, Anže, Anžej, Džek, Džon, Džoni, Gianni, Giovani, Jan, Janeslav, Jani, Janko, Jano, Janos, Janoš, Janža, Janže, Johan, Jovan, Joco, Jovo, Vanjo, Juan, Žanko, Žanžak; Iva, Ivana, Ivanka, Jana, Johana, Vanja, Žana.

Zavetnik: revežev in spovednikov

Atributi: duhovniška oz. kanoniška obleka

Bogata zakonca, prevzeta nad tem, kar sta videla: kako lepo in pobožno Janez ministrira pri sveti maši, sta mu omogočila šolanje v Genovi in izobrazbo, ki bi jo sicer težko dosegel.

Kasneje se je zanj zavzel tudi njegov stric, kanonik v cerkvi sv. Marije Kozmedinske v Rimu. Kljub hudi bolezni, imel je epilepsijo, se mu je izpolnila srčna želja, da je postal duhovnik. Že od začetka svoje duhovniške službe je skrbel za najbolj uboge in potrebne. Vsak dan je po petkrat ali šestkrat pridigal po cerkvah, kapelah, samostanih, bolnišnicah in ječah. Delal je v zavetišču za brezdomce, sam ustanovil zavetišče za uboga dekleta in žene ter s posebno ljubeznijo skrbel za jetnike in bolnike. Nešteto bolnikov je pripravil do tega, da so opravili dobro spoved in spravljeni z Bogom umrli. Ko je prevzel kanonikat pri cerkvi sv. Marije Kozmedinske, se je prej prazna cerkev hitro napolnila. Ure in ure je vsak dan presedel v spovednici, saj je postal iskan in spoštovan spovednik. Zaradi neutrudnega dela z ubogimi in revnimi so v njem kmalu videli drugega Filipa Nerija.Ime: Ime Janez Krstnik so dajali otrokom po sv. Janezu Krstniku, Jezusovem glasniku. Ime Janez izhaja iz hebrejskega imena Jehohanan, ki pomeni »Jahve (Bog) je milostljiv«.

Rodil se je 22. februarja 1698 v mestecu Voltaggio v škofiji Genova v Italiji,

umrl pa 23. maja 1764 v Rimu v Italiji.

Družina:
Rodil se je v revni, a pobožni družini s štirimi otroki očetu Karlu in materi Frančiški Anfossi.

Ustanova:
Ustanovil je zavetišče za ženske in mu za zavetnika postavil sv. Alojzija.

Zavetnik: Glede na njegovo življenjsko poslanstvo, ga lahko imenujemo zavetnika revežev in spovednikov.

Kreposti:
Že kot otrok je bil odkritega in vedrega značaja, živel je spokorno, v nenehni askezi, v samoodpovedi je velikokrat pretiraval. Vse svoje življenje je posvetil službi revnim, bolnikom in zapuščenim. Vse je sproti razdal, tako da ob smrti ni imel niti lastne postelje.

Upodobitve: Upodobljen je v duhovniški oz. kanoniški obleki v sklonjeni drži pred križem. V cerkvi sv. Marije Kozmedinske v Rimu je ohranjena njegova posmrtna maska.

Goduje: 23. maja.

Beatifikacija: Za blaženega ga je 13. maja 1860 razglasil papež Pij IX., za svetnika pa 8. decembra 1881 papež Leon XIII.

Misel:
Neutrudno je treba delati, če si želimo zaslužiti nebesa.

Nazaj na vrh