Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Nepomuk Neumann

Objava: 22. 08. 2005 / 12:16
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Nepomuk Neumann

Janez Nepomuk Neumann

Janez, Anže, Anžej, Džek, Džon, Džoni, Gianni, Giovani, Jan, Janeslav, Jani, Janko, Jano, Janos, Janoš, Janža, Janže, Johan, Jovan, Joco, Jovo, Vanjo, Juan, Žanko, Žanžak; Iva, Ivana, Ivanka, Jana, Johana, Vanja, Žana

Zavetnik: Nima posebnega patronata.

Atributi: Portreti ga prikazujejo v srednjih letih, mladostnega in prijetnega, prijaznega videza v preprosti obleki redemptoristov ali v škofovski obleki s križem in desnico, dvignjeno v blagoslov.

Neumann se je že v mladosti navduševal nad misijoni v Ameriki, zato se je v letu, ko bi moral biti posvečen, pa se to ni zgodilo, ker je imela njegova škofija preveč duhovnikov, kar sam odpravil tja. Po posvečenju se je dobesedno izgaral v dušnopastirskem delu na mnogih področjih, zato je še mlad od izčrpanosti umrl na eni izmed ulic svojega škofijskega mesta Filadelfija.




Ime: Ime Janez je hebrejsko, Johanan, in pomeni »Jahve (Bog) je milostljiv«. Nepomuk pa je dobil ime po mučencu Nepomuku (iz mesta Pomu, Nepomuk na Češkem).

Rodil se je 28. marca 1811 v mestecu Prahatice na Češkem,

umrl pa 5. januarja 1860 v Filadelfiji v Ameriki.

Družina: Rodil se je v katoliški družini, imel je še štiri sestre in brata. Njegov oče Filip je bil po rodu Nemec, obrtnik, mati Neža pa je bila Čehinja.

Skupnost: Redemptoriste je leta 1732 ustanovil sv. Alfonz Ligvorij. Njihovo poglavitno poslanstvo je misijonsko delo in pridiganje. Janez Nepomuk je v red vstopil leta 1840.

Posvečenje: V duhovnika je bil posvečen v Ameriki, v New Yorku, 25. junija 1836.

Službe: Prva štiri leta je preživel med priseljenci pri Niagarskih slapovih, nato pa v redu redemptoristov prevzemal različne službe: rektorja, predstojnika, dokler ni bil imenovan za škofa.

Škofija: 28. marca 1852 je bil posvečen za četrtega filadelfijskega škofa. Škofija je bila ustanovljena leta 1808, 1875 pa je postala nadškofija in metropolija. Danes na njenem ozemlju živi okoli 4 milijone prebivalcev, od tega je slab milijon in pol katoličanov (38%). Ima 267 župnij, od leta 2011 jo vodi nadškof Charles Joseph Chaput.

Prednik: Frančišek Patrik Kenrick (1842–1851).

Naslednik: Janez Friderik Bryan Wood (1860–1883).

Dela: Poleg napornega misijonskega dela je kot škof Neumann v samo osmih letih v svoji škofiji ustanovil čez sto cerkva in prav toliko šol ter neutrudno potoval po svoji veliki škofiji. Izdal je mali katekizem, ki je doživel 38 izdaj, nato še veliki katekizem in svetopisemske zgodbe ter pisal številne članke.

Kreposti: Bil je zelo izobražen in nadarjen, a obenem preprost in ponižen, tudi kot škof je raje jedel z reveži kot imenitneži in sam pomival posodo. Bil je človek molitve, študija in neutruden pastoralni delavec.

Zavetnik: Nima posebnega patronata.

Upodobitve: Portreti ga prikazujejo v srednjih letih, mladostnega in prijetnega, prijaznega videza v preprosti obleki redemptoristov ali v škofovski obleki s križem in desnico, dvignjeno v blagoslov.

Beatifikacija: Papež Pavel VI. ga je za blaženega razglasil 13. oktobra 1963, za svetnika pa 19. junija 1977.

Goduje: 5. januarja, na Češkem pa 5. marca.

Misel: »Svet bo spreobrnjen bolj z molitvijo kakor z vsem drugim prizadevanjem.«

Nazaj na vrh