Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je uslužbenka MOL krivo pričala pred preiskovalno komisijo?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 03. 2024 / 16:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2024 / 16:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Je uslužbenka MOL krivo pričala pred preiskovalno komisijo?
Predsednica parlamentarne komisije Anja Bah Žibert upa, da se bodo pristojni organi pregona odzvali, kot je treba. FOTO: Siniša Kanižaj

Je uslužbenka MOL krivo pričala pred preiskovalno komisijo?

Predsednica parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji spornega kanala C0 v Ljubljana Anja Bah Žibert (SDS) bo organom pregona naznanila uslužbenko Mestne občine Ljubljana Špelo Mazej.

Poslanka SDS Mazejevi, sicer zaposleni na Oddelku za nepremičnine MOL, očita krivo pričanje, saj je na zaslišanju konec februarja pred preiskovalno komisijo zatrjevala, da ni nikdar ravnala po navodilih ljubljanskega župana Zorana Jankovića, medtem ko posnetki, ki jih je pridobila komisija, kažejo povsem nasprotno.

Prihajala na domove lastnikov zemljišč

Po besedah Anje Bah Žibert so Špelo Mazej zaslišali na podlagi informacij, da je prihajala na domove lastnikov zemljišč ob trasi kanala C0 (in to celo od nedeljah zvečer) in se z njimi pogovarjala o interesih MOL in na drugi strani interesih lastnikov, je poročala STA.

Posnetki jo postavljajo na laž

»Na preiskovalni komisiji smo jo konkretno spraševali o njenem ravnanju, aktivnostih in vsem drugem, kar je povezano z njenim delom in seveda s preiskovalno komisijo,« je poudarila Bah Žibertova in dodala, da se je Mazejeva na zaslišanju zaklinjala, da ni nikdar delala po županovih navodilih. Posnetki, ki jih je komisija pridobila naknadno, pa govorijo nasprotno.

»Obnašala se je kot branjevka«

»Ne samo, da je ravnala po Jankovićevih navodilih, temveč ga je o tem vseskozi sproti obveščala. Obnašala se je kot branjevka. To niti ne bi bil problem, če bi delala za svoj denar, toda to je počela za javni denar. Dogovarjala se je, koliko bi lahko za kakšno zemljišče plačali in kakšna je vrednost,« je pojasnila predsednica komisije.

Odškodnina, če se odpovedo zakonski možnosti braniti svoje

Sporno se ji zdi tudi, da je Mazejeva govorila o odškodnini za lastnike zemljišč, če se odpovedo zakonski možnosti, da se udeležijo razprave na upravnih enotah, »torej ne gre za odškodnino za rabo zemljišč, temveč za odškodnino, če se odpovedo zakonski možnosti braniti svoje«. Poslanka je še izpostavila, da je Mazejeva vnaprej vedela, da bo neko gradbeno dovoljenje izdano.

Posnetki od dveh lastnikov zemljišč

Tri posnetke, na podlagi katerih se je Bah Žibertova odločila za naznanitev kaznivega dejanja, je komisija pridobila od dveh lastnikov zemljišč, očeta in sina, iz njih pa izhaja, da je uslužbenka delovala po pooblastilu župana: »Dogovarjala sta se, koliko je pripravljen dati javnega denarja za neko zemljišče, torej izven neke cene in pogodbe. Najprej se dogovorimo, potem pa bomo kaj podpisali.«

Uzurpacija župana nad celotno državo

Predsednica parlamentarne komisije upa, da se bodo pristojni organi pregona odzvali, kot je treba, in opozorila, da gre za še eno v nizu ravnanj in delovanj MOL z Jankovićem na čelu, ki od odgovorne države terja, da se gradnja spornega kanala nemudoma ustavi in se razčistijo vse zadeve. »Tako pač ne gre, sicer imamo uzurpacijo nekega župana nad celotno državo.«

Organi pregona ne bodo imeli veliko dela, le narediti ga morejo

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na družbenem omrežju zapisala še: »Kot sem napovedala ob prevzemu preiskovalke C0, bo delo trdo, zahtevno in v javnem interesu. Širšo javnost obveščam, da bom naznanila sum kaznivega ravnanja uslužbenke MOL Špele Mazej. Organi pregona ne bodo imeli veliko dela, le narediti ga morejo.«

Jutri zaslišane štiri priče

Parlamentarna preiskovalna komisija se je na današnji 9. nujni seji (zaprti brez navzočnosti javnosti) dogovorila o delu, na jutrišnji delno zaprti 7. redni seji pa bo od 14. ure dalje zaslišala štiri priče, in sicer Bora Čulibrka, Ano Kezele Abramovič, mag. Ingo Turk in Vesno Planinšič Kolar.

Nalaganje
Nazaj na vrh