Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezik kot temelj identitete

Za vas piše:
Nataša Gliha Komac
Objava: 05. 07. 2023 / 09:37
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 10:29
Jezik kot temelj identitete
Nataša Gliha Komac. FOTO: Arhiv Družina

Jezik kot temelj identitete

Ko sem se na strokovnem posvetu Slovenska narodna identiteta v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa za okroglo mizo znašla v družbi ljudi, ki živijo svojo slovensko realnost zunaj slovenske države, sem se še toliko bolj zavedla odgovornosti in poslanstva, ki ga nosimo tisti, ki živimo in delujemo v Sloveniji.

Ki lahko kot Slovenci živimo in delujemo v slovenskem jeziku. Srečna, da lahko živim in delujem v jeziku in za jezik, s katerim je prežeto vse moje življenje in delo. In prepričana, da bi, če bi svoj dan večkrat začeli kot »zadovoljni« Slovenci z mislijo, kako ni zgolj naključje, da živimo v svoji lastni slovenski državi, kjer ima naš materni jezik tudi status uradnega jezika, že naredili korak k premišljeni in zavestni izbiri in rabi slovenske besede in njene podobe. Samozavest in pozitivna samopodoba odpirata vrata. A hkrati nas postavljata pred skušnjavo neznosne lahkosti jezikovnih izbir, pa naj gre za izbiranje med rabo različnih jezikov tako doma, v sosednjih državah ali na evropskem parketu ali zgolj za neskrbnost pri izbiranju ustrezne različice slovenskega jezika, primerne konkretnemu govornemu položaju.

Jezik nam služi kot sredstvo za sporazumevanje, a hkrati za izražanje samih sebe. Naj spomnim le na nedavno premiero filma Andrine Mračnikar Izginjanje,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh