Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Joga – le skrb za telo?

Marjan Turnšek
Za vas piše:
Marjan Turnšek
Objava: 20. 12. 2023 / 09:42
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2023 / 10:34
Joga – le skrb za telo?
FOTO: Tatjana Splichal

Joga – le skrb za telo?

Zadnja leta je v okviru društva Šola za zdravje po številnih krajih organizirana jutranja telovadba, pri kateri udeleženci izvajajo tudi prvine joge (t. i. pozdrav soncu ipd.). Ko sem eni od udeleženk v pogovoru poskušala pojasniti, da je to dejanje v nasprotju s krščanskim naukom, je dejala, da to dojema le kot obliko skrbi za svoje telo. Kako ji lahko na boljši način predstavim to dilemo? Ula

Za korekten in zanesljiv odgovor na zastavljeno dilemo bi potreboval več konkretnih podatkov. Na primer: kdo vodi vaje in kaj ob tem razlaga, kakšno podobo človeka ali morda celo B(b)oga s tem posreduje, kako utemeljuje določene vaje … Ali res razgibava samo telo ali pa morda »razgibava« tudi misli, notranjost človeka.

Na načelni ravni lahko razmišljamo takole. V vprašanju je omenjena joga. Kaj je mišljeno pod tem izrazom, ki pri nas še zdaleč ni enoznačen? Prava in resnična joga je mogoča le v hinduizmu kot njihova oblika molitve. Kar se na Zahodu imenuje joga, je v očeh pravih hindujcev zloraba in uspešno modno služenje denarja. Če bi torej kristjan posegal po hindujski jogi, bi bil v nasprotju s svojo vero, kajti hindujski pogled na boga in človeka sta si precej daleč narazen in to bi kristjana lahko počasi oddaljevalo od krščanskega načina življenja in zato tudi od osebnega Boga (tega namreč hinduizem ne pozna).

Druga posebej omenjena vaja je »pozdrav soncu«....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh