Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jota in mandljevi piškotki

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 27. 11. 2023 / 15:52
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2023 / 16:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jota in mandljevi piškotki
Foto: Krištof Koman

Jota in mandljevi piškotki

December brez dišečih piškotkov je bolj klavrn, pravimo pri nas. Piškote najraje spečemo na kak prijeten nedeljski popoldan, da potem cela hiša diši, diši in se z njimi sladkamo še ves teden.

Prazen žakelj ne stoji pokonci, zato bo tokrat na jedilniku en velik lonec jote, ki je lahko s klobaso ali ne, s kislim zeljem ali s kislo repo, morda s fižolom, kakor je komu ljubše. Samo namignem: naslednji dan pogreta je jota še bolj okusna. Pa dober tek!

JOTA IN MANDLJEVI PIŠKOTKI

December brez dišečih piškotkov je bolj klavrn, pravimo pri nas. Piškote najraje spečemo na kak prijeten nedeljski popoldan, da potem cela hiša diši, diši in se z njimi sladkamo še ves teden.

A prazen žakelj ne stoji pokonci, zato bo tokrat na jedilniku en velik lonec jote, ki je lahko s klobaso ali ne, s kislim zeljem ali s kislo repo, morda s fižolom, kakor je komu ljubše. Samo namignem: naslednji dan pogreta je jota še bolj okusna. Pa dober tek!

Jota 
(za velik lonec ali za 8 oseb)
- 1 kg kislega zelja ali kisle repe
- večja čebula, glavica česna, vsaj 6 brinovih jagod
- žlička sladke paprike, 2 lista lovorja, poper
- nekaj vejic šetraja (ali za dobro žličko suhih listov šetraja)
- 8 krompirjev
- malo olja za praženje čebule ali žlica masti (z ocvirki)
- in po želji: klobase ali kos prekajenega mesa, kuhan fižo

  1. Zelje ali repo po potrebi oplaknemo, da je manj kisla, nato na deski prerežemo na pol. Trakci so navadno predolgi in nam nagajajo na krožniku. Stresemo v lonec. Dodamo lovor, šetraj, strte brinove jagode, (klobase) in prilijemo vodo. Zavremo in kuhamo 15 minut. 
  2. Olupljen krompir narežemo na kocke in v slani vodi v novem loncu skuhamo do mehkega. 
  3. Čebulo in česen narežemo, nato v ponvi na maščobi prepražimo. Dodamo tudi malo paprike za boljši okus in malce barve. 
  4. Kose krompirja zgolj na grobo pretlačimo in prav nič ni narobe, če je sem in tja še kak večji kos. Zlijemo v lonec na zelje, dodamo še prepraženo čebulo (in fižol). Krepko premešamo, popramo in dosolimo ter kuhamo še 10 minut. 

Mandljevi piškotki
225 g mehkega masla
60 g sladkorja v prahu in še velika skodelica za posip
250 g moke
večji ščep soli
110 g mletih mandljev
po želji še: lupinica pomaranče, cimet, koščki mandljev, vaniljev sladkor, kapljica arome grenkih mandljev

  • Mehko maslo s sladkorjem v prahu stepemo z mešalnikom, nato počasi dodajamo moko s soljo ter mandlje. 
  • Dobro premešamo z metlicami, nato pa na hitro kar z rokami, da dobimo mehko zmes, ki se da lepo oblikovati. 
  • Oblikujemo 45–50 kroglic, jih položimo na pekač s papirjem za peko in pri 180 stopinjah pečemo 13 minut. 
  • Pečene na pol ohladimo na pekaču, da otrdijo, nato jih previdno povaljamo v sladkorju v prahu. Ali okrasimo po željah … 

Joto lahko kuhamo dlje, pri čemer se okus krepi. Pri nas jo navadno skuhamo v večji količini, vsaj za še en dan v natrpanem družinskem tednu.

Članek je bil objavljen v decembrski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh