Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustvarjam, torej sem!

Za vas piše:
Petra Korenjak Marčun
Objava: 27. 11. 2023 / 15:46
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2023 / 15:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ustvarjam, torej sem!
Foto: Shutterstock

Ustvarjam, torej sem!

Odrasli smo zgled, zato vas spodbujam: bodite ustvarjalni tudi Vi. Spodbujajte pri vaših otrocih ustvarjalnost, saj je v svetu, prepravljenim z digitalnimi mediji in mobilnimi telefoni, ustvarjalnost zelo upadla. Vsako stvar lahko že kupiš! A čas, ko smo ustvarjalni in družba, ki jo ob tem imamo, je naložba v vse člane družine.
Kako biti ustvarjalni v decembru? 

Povabilo: naj Miklavž skoči v trgovino z ustvarjalnimi materiali in pripravi posebno škatlo za ustvarjanje za celo družino. Priročno je imeti materiale vedno pri roki in ko otrok izrazi željo po ustvarjanju, mu lahko ponudimo materiale, da jo realizira.

Pripravite se na umazane lonce, z ustvarjalnimi materiali razmetane police in počečkan papir. A vse to je znak, da so otroci ustvarjalni. Še danes se spomnim kako nisem smela sodelovati pri izdelavi krompirjevih cmokov. Pa tako sem si želela mesiti krompirjevo testo! Najprej sem imela umazane roke in ko sem stekla v kopalnico in jih močno zdrgnila in jih umila z milom je bil izgovor, da bi lahko cmoki imeli okus po milu. Tako se me je mamina teta, ki je kuhala pri nama doma, znebila v kuhnji.

Starši, otroci so lahko ustvarjalni tudi v kuhinji, ne le za risalnim blokom. Foto: Shutterstock

K sreči sem imela krasno varuško, pri kateri smo vsi delali vse. Tako fantje kot dekleta in ta občutek zadovoljstva, ko sem pri šestih letih lahko pomagala vleči vlečeno testo in smo ga mulci sami napolnili z ribanimi jabolki, me napolnjuje še danes. Saj smo najbrž res vse popackali, ampak varuška je vedno znala z nasmehom to uredit. Tako pri kuhanju kot pri štrikanju, zlaganju, packanju z barvami. Hvala Bogu zanjo!

Pri ustvarjanju ne skoparite s spodbudami in pohvalami. Res je pomembna spodbuda, saj nekateri takoj rečejo: »ne znam«. Skupaj z otroki poiščite njegove talente. Pa naj bo to peka, risanje, rezanje papirja ali pisanje. Naj bo pohvala in spodbudna beseda otrokom na voljo vse leto. Pa ne samo otrokom!

Skupno ustvarjanje vas bo še bolj povezalo. Dogovorite se, kdo je odgovoren za kaj in kako lahko vsi sodelujete. Mogoče res oče ni najbolj nadarjen za risanje in pisanje voščilnic. Zagotovo pa lahko napiše vse naslove na kuverte in prilepi znamke. Ali pa je spremljevalec v ozadju, ko gredo otroci s piškoti do sosede, tete …

Ob skupnem ustvarjanju imate čas, da se pogovarjate.  Povejte, kako ste vi nekoč z omejenimi materiali pričarali čaroben božič in ob tem ustvarili nepozabne spomine. Pokažite navdušenje nad majhnimi pozornostmi, ki jih otroci izkažejo. Pa naj bo to samo kamen, pobarvan z barvico. Namenjen je Vam.

Ko smo ustvarjalni, izkoriščamo Božjo iskro, ki jo je On zanetil in nam dal talente. Ustvarjalnost je Božji dih v nas. Ko smo ustvarjalni, smo povezani z Njim, s skupnostjo, družino, prijatelji!

S tem, ko tudi sami podarimo nekaj, kar smo sami naredili, pa smo najboljši zgled našim otrokom.

Bodite ustvarjalni!

Članek je bil objavljen v decembrski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh