Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jože Krašovec nocoj v »Intervjuju« o novem prevodu Svetega pisma

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 04. 2024 / 17:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2024 / 18:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jože Krašovec nocoj v »Intervjuju« o novem prevodu Svetega pisma
Tokratni gost dr. Jožeta Možine bo akademik prof. dr. Jože Krašovec. FOTO: RTV Slovenija/zajem zaslona

Jože Krašovec nocoj v »Intervjuju« o novem prevodu Svetega pisma

V oddaji »Intervju« na 1. programu TV Slovenija bo voditelj dr. Jože Možina nocoj, v nedeljo, 21. aprila 2024, ob 21.10 gostil akademika prof. dr. Jožeta Krašovca.

V goste torej tokrat prihaja eden najbolj izobraženih Slovencev prof. dr. Jože Krašovec, znanstvenik, biblicist s štirimi doktorati, ki bo spregovoril o najnovejšem prevodu Svetega pisma, ki je nedavno izšel pri Založbi Družina in Slovenski škofovski konferenci (SŠK).

Prevod iz izvornih jezikov

Nova jeruzalemska izdaja Biblije je prišla iz tiskarne 440 let po prvem prevodu, ki ga je prispeval Jurij Dalmatin. Gigantsko delo je akademik Krašovec s sodelavci prevajal iz izvornih jezikov – hebrejščine, grščine in latinščine.

Očenaš v hebrejščini

V oddaji bo slišati Jezusovo molitev Očenaš v hebrejskem jeziku, ki ga profesor Krašovec odlično obvlada. Izpostavili bodo tudi spremembe te molitve v novem prevodu. Gost izpostavlja pomen Svetega pisma, okrog katerega se je zgradila judovska in tudi celotna evropska civilizacija, končno se je ob tem stebru krščanstva formirala tudi slovenska nacija.

Biblični boj med dobrim in slabim

Sogovornik se je dotaknil različnih bibličnih tem, še kako aktualnih tudi v današnjem času. Govora bo o izvoru zla, grehu zavisti, pravičnosti, ki je izvorno položena v človeka. Akademik Krašovec bo primerjal biblični boj med dobrim in slabim, med vrednotami in njihovim zanikanjem v času, ki ga živimo sedaj.

Kako doseči (tudi notranji) mir

Zanimivo bo slišati tudi njegovo napotilo, kako doseči mir, tudi notranji mir v vsakem od nas. Zavedati se moramo svojih napak in se ne poveličevati. Večnost pa bo dosegel tisti, ki bo vztrajal, izpostavlja tokrat intervjuvanec, ki ob koncu prebere tudi njemu tako ljub psalm 131:

Psalm 131

»Gospod, moje srce ni prevzetno, moje oči se ne povzdigujejo. Ne poganjam se za velikimi dejanji, za čudovitejšimi od mene. Nasprotno, potešil in pomiril sem svojo dušo kakor otrok v naročju svoje matere, kakor otrok je v meni moja duša. Izrael, upaj v Gospoda, od zdaj dalje in na veke!«

V soboto dopolnil 80 let

Voditelj Jože Možina pa je izjemnega gosta, ki je ravno včeraj, v soboto, 20. aprila 2024, praznoval okroglih 80 let, počastil s citatom sv. Pavla: »Dober boj sem dobojeval, tek dokončal, vero ohranil …«. Vabljeni k ogledu!

Nalaganje
Nazaj na vrh