Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jože Pučnik v spominu sodobnikov

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 07. 2023 / 07:43
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 08:30
Jože Pučnik v spominu sodobnikov
Zbornik o Pučniku so predstavili Saška Ocvirk, Janko Kos, Milček Komelj, Alenka Puhar, Dejan Valentinčič in Željko Oset. FOTO: I. Ž.

Jože Pučnik v spominu sodobnikov

Jožeta Pučnika so komunisti zaprli za veliko let, ob demokratizaciji je vodil osamosvojitev Slovenije.

»Pučniku je resnično šlo za Slovenijo! Ne za oblast ali lastno veljavo, pa tudi ne za maščevanje, ki so ga zlohotno pripisovali nekdanjemu zaporniku, kot da bi do tega, da so mu brez krivde vzeli svobodo in spremenili tok življenja, ne smel biti niti kritičen, ampak bi moral biti okrutnežem celo še hvaležen, da je lahko sploh ostal živ,« piše dr. Milček Komelj v knjigi Jože Pučnik v zgodovinskem spominu in spominu sodobnikov.

V luči 90. obletnice rojstva v letu 2022 in 20. obletnice smrti v letu 2023 so pod okriljem Muzeja slovenske osamosvojitve v začetku oktobra 2022 na Slovenski matici o dr. Jožetu Pučniku organizirali simpozij. Prispevke so zdaj objavili v zborniku, izdala ga je Celjska Mohorjeva družba, ki uvodoma prinaša govor predsednika države Boruta Pahorja, refleksijo sina Gorazda Pučnika ter diskusijski prispevek Pučnikovega političnega sopotnika in naslednika Janeza Janše.

Intelektualna formacija

Akademik Janko Kos je o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh