Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov prefekt dikasterija za nauk vere

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 05. 07. 2023 / 07:41
Oznake: Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 09:01
Nov prefekt dikasterija za nauk vere
Víctor Manuel Fernández. FOTO: Vatican media

Nov prefekt dikasterija za nauk vere

Papež Frančišek je 1. julija za novega prefekta Dikasterija za nauk vere imenoval Víctorja Manuela Fernándeza (roj. 1962), dosedanjega nadškofa La Plate v Argentini.

Na tem položaju bo sredi septembra zamenjal 79-letnega kardinala Luisa Ladaria Ferrera. Obenem bo postal predsednik Papeške biblične komisije in Mednarodne teološke komisije.

Fernández je bil že prej papežev neuradni teološki svetovalec, ki je Frančišku pomagal pri vseh zahtevnejših odločitvah, povezanih z naukom Cerkve in je zvest podpornik njegovega učenja. Zlasti je bil dejaven pri sestavljanju Dokumenta iz Aparecide (2007), okrožnice Radost ljubezni (2016) in Veselje evangelija (2013). V Argentini je bil predsednik škofovske komisije za vero in kulturo, dekan teološke fakultete, ustanovitelj Inštituta za formacijo laikov in Centra za formacijo učiteljev, oba v Cordobi. Ima tudi sedem let izkušnje župnika. »Ta dikasterij se je v svoji zgodovini zatekel tudi k nemoralnim metodam, ko je namesto širjenja teološkega znanja preganjal domnevne verske zmote … Naloga dikasterija je ohraniti vero … vendar ne s teologijo iz pisarne in hladno logiko nadvlade, temveč z naukom o Bog...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh