Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jožef

Objava: 08. 03. 2005 / 10:58
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jožef

Jožef

Jožef, Jože, Jos, Josip, Joža, Jožko, Joži, Juš, Pino; Josipa, Jozefa, Jozefina, Joža, Jožefa, Jožica, Jožka, Pepca, Pina, Zefa Žefa, Žefka, Zefka, Fina

Atributi: tesarsko orodje, bela lilijaDeviški mož božje Matere in preblažene Device Marije, pred postavo Jezusov oče. Čeprav mu ni bil oče po telesu, mu je bil oče po srcu in ljubezni.

Evangelij je povzel njegovo svetost v eno samo besedo, ko pravi, da je bil »pravičen«. Cerkev jo je zgostila v petindvajset vzklikov v njegovih litanijah. Njegov praznik je ukazal papež Sikst v 15. stoletju; papež Pij IX. je razglasil Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve, papež Leon XIII. ga je postavil za zgled delavcev, Janez Pavel II. Pa je o njem napisal posebno spodbudno pismo.

Umrl je v Jezusovem in Marijinem naročju, zato je tudi priprošnjik za srečno zadnjo uro. Mogočni priprošnjik za vse. Če ga je na zemlji klical za očeta sam Bog, mu tudi v nebesih ne bo odrekel nobene prošnje.

Jožef je tisti »modri in zvesti služabnik«, ki ga je Gospod sam postavil nad sveto družino, da bo Jezusovi materi podpora in tolažba, Zveličarju rednik in vreden pomočnik pri izvrševanju njegovih namenov na zemlji. Tako je zapisal sv. Bernard.

»Po našem prepričanju je zelo koristno, da kliče katoliški svet prav posebno in z velikim zaupanjem poleg preblažene matere Marije tudi njenega prečistega ženina sv. Jožefa na pomoč,« je dejal papež Leon XIII.

Vneto je častila sv. Jožefa in veliko pripomogla, da se je v novem veku njegovo češčenje v Cerkvi tako močno razširilo, sv. Terezija Velika. Govorila je: »Ne spominjam se, da bi bila kaj prosila sv. Jožefa, pa bi mi ne bil dal. Ne verjela bi, koliko velikih milosti mi je Bog podelil po posredovanju tega svetnika in iz koliko telesnih in dušnih nevarnosti me je rešil. Drugim svetnikom je dal Bog - tako se zdi - moč, da morejo pomagati le v kakšni posamezni zadevi; tega svetnika pa sem spoznala kot pomočnika v vseh stiskah.«

Na Slovenskem je sv. Jožefu posvečenih osemdeset cerkva. Osebno ali krstno ime Jožef in Jožefa sta med najbolj razširjenimi v Sloveniji (pa tudi po svetu). Ime Jožef je hebrejskega izvora in pomeni "Bog naj doda potomstvo".

Goduje 19. marca.


Jožef, »krušni oče našega Gospoda« (Nutritor Domini), je bil Jezusov zakoniti roditelj. Po svoji rodoslovni liniji je bil Jezus potomec Davidove hiše. Jožefova osebna skrb za Marijo in Jezusa »predstavlja popolno in pristno očetovstvo, zgled očetove vloge v družini« (bl. Janez Pavel II.). Leta 1870 je papež Pij IX. razglasil Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. Številni svetniki so priporočali, naj se zatekamo k Jožefovi priprošnji, med drugimi tudi Bernardin Sienski, Vincent Ferrer in Terezija Avilska. Po besedah sv. Terezije: »Drugim svetnikom je Gospod naklonil moč, da pomagajo v posameznih človekovih potrebah, toda temu slavnemu svetniku je po mojih izkušnjah privolil, da nam lahko pomaga v vseh potrebah.«
Nazaj na vrh