Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jurij Paljk je novi vodja delegacije zveze katoliških tednikov iz Triveneta

Za vas piše:
M. P.
Objava: 16. 10. 2023 / 11:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2023 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jurij Paljk je novi vodja delegacije zveze katoliških tednikov iz Triveneta
Jurij Paljk je odgovorni urednik katoliškega tednika Slovencev v Italiji Novi glas. FOTO: arhiv Družine

Jurij Paljk je novi vodja delegacije zveze katoliških tednikov iz Triveneta

Odgovorni uredniki katoliških tednikov 15 škofij v severovzhodni Italiji so v petek, 13. oktobra, za vodjo delegacije izvolili Jurija Paljka, odgovornega urednika Novega glasa, edinega slovenskega tednika v tej zvezi.

Srečanje odgovornih urednikov katoliških tednikov zveze FISC iz Triveneta je potekalo v Zelarinu pri Benetkah. Triveneto sestavljajo Furlanija Julijska krajina, Veneto, Tridentinska in Južna Tirolska.  Kot novi vodja delegacije bo v prihodnjih štirih letih v novem državnem svetu zveze FISC tednike iz teh pokrajin v Rimu zastopal Jurij Paljk. 

FISC je italijanska zveza katoliških tednikov, ki je bila ustanovljena leta 1966. Danes združuje 191 tednikov iz 160 škofij v Italiji iz 21 italijanskih dežel. Delovanje zveze FISC je zelo razvejano.

Sicer je Jurij Paljk bil v vodstvu državne zveze FISC že minula štiri leta, a je tokrat prvič, da je kak slovenski urednik vodja zveze FISC Triveneto. Predsednika državne zveze FISC, ki jo sedaj vodi Mauro Ungaro, bodo izvolili na državni skupščini, ki bo 24. novembra v Rimu.

Predstavniki katoliških tednikov iz Triveneta so se srečali pri Benetkah. FOTO: arhiv J. P. 

"Glavni poudarek mojega dela bo povezovanje, skrb za čim boljše medsebojno sodelovanje, v Rimu pa bomo morali budno paziti, kako se bo sprejemal nov zakon za medije v italijanskem parlamentu," je povedal Paljk. Novi glas je edini slovenski medij v zvezi FISC, zato je izjemno pomembno, da ima slovenska narodna skupnost v zvezi FISC slovenskega predstavnika, saj Slovenci živijo v Furlaniji Julijski krajini in je prav, da so dejavno prisotni tudi v Cerkvi, poudarjajo pri Novem glasu. 

"Da so me italijanski kolegi izvolili za predstavnika, je priznanje za delo vse ekipe Novega glasa," je poudaril Jurij Paljk, "svojo zaslugo pa vidim v tem, da sem stalno prisoten in da dosledno zahtevam, da imajo verniki v Cerkvi nenaklonjeni družbi pravico do javnega nastopa."

Kupi v trgovini

Na Višarjah zvoni
Proza
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh