Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Južna Evropa v primežu vročine, v Sloveniji danes do 37 stopinj

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 07. 2023 / 12:03
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2023 / 08:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Južna Evropa v primežu vročine, v Sloveniji danes do 37 stopinj
Vremenska slika Evrope s prikazom temperatur za nedeljo, 16. julija. FB ARSO vreme

Južna Evropa v primežu vročine, v Sloveniji danes do 37 stopinj

Poletje je na vrhuncu, kar se odraža tudi na temperaturah ozračja. Po dežju, nevihtah in neurjih sredi prejšnjega tedna se v naših krajih obeta zelo vroč ponedeljek brez padavin, s temperaturami nad 35 stopinj Celzija. V južni Evropi, denimo Italiji in Grčiji, pa bodo temperature presegle 40 stopinj. Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi vročine za jugozahod in jugovzhod države ter osrednjo Slovenijo izdala oranžni alarm, ki poziva k stanju pripravljenosti.

V ponedeljek in torek se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme. Popoldne ali zvečer lahko predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji nastane kakšna vročinska nevihta. Po torku naj bi temperature nekoliko padle, v četrtek pa se spustile pod 30 stopinj.

Negotove napovedi za avgust

Prvi vročinski val v tem poletju smo beležili med 19. in 23. junijem, drugega med 8. in 12. julijem, tretji pa bo predvidoma vztrajal od 15. do srede, 19. julija, pravijo na Arsu. »Zanimivo je, da je dolžina vseh treh zelo podobna, povečini med 4 in 5 dni. Srednjeročne napovedi zaenkrat ne kažejo, da bi se do konca julija pojavil še kakšen, napovedi za mesec avgust pa se še spreminjajo.«

V več italijanskih mestih izdali opozorilo

V 15 italijanskih mestih so zaradi vročine izdali opozorilo, med drugim v Rimu, Firencah, Bologni in Bariju. V nedeljo bo opozorilo veljalo še za Palermo, po navedbah STA poročajo tuje medijske hiše. Vlada v Rimu vsem na ogroženih območjih svetuje, naj se med 11. in 18. uro izogibajo neposredni izpostavljenosti soncu in naj še posebno skrb namenijo starejšim in ranljivejšim.

Nedavno objavljena študija barcelonskega Inštituta za globalno zdravje je ocenila, da je lani zaradi izjemne vročine v Italiji umrlo 18.000 ljudi.

V Atenah zapirajo Akropolo

O vročini z visokimi temperaturami poročajo tudi iz Grčije. V zadnjih dneh so temperature tam že večkrat dosegle ali celo presegle 40 stopinj, v najbolj vročih urah celo zapirajo atensko Akropolo.

Najvišjo temperaturo letošnjega leta so sicer v petek namerili v Tebah, severozahodno od Aten, kjer se je živo srebro ustavilo pri 44,2 stopinje Celzija, je sporočil Nacionalni observatorij v Atenah.

Bo presežen temperaturni rekord?

Najvišjo izmerjeno temperaturo v Evropi doslej (48,8 stopinj Celzija) so izmerili avgusta 2021 na Siciliji. Vremenoslovci napovedujejo, da bi se živo srebro v teh dneh lahko povzpelo podobno visoko. Trenutni vročinski val naj bi sicer trajal še naslednji teden.

Nalaganje
Nazaj na vrh